Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bacău: exponatul lunii martie 2024 la Vivariu este ROȘIOARA (Scardinius erythrophthalmus)

6 martie - 31 martie

Exponatul lunii martie 2024 la Vivariu este:
ROȘIOARA (Scardinius erythrophthalmus),
Roșioara (Scardinius erythrophthalmus), aparține familiei ciprinidelor fiind un pește care trăiește în grup, în ape dulci stătătoare, lacuri, bălţi, iazuri sau ape curgătoare cu un curs domol, din Ural până la Pirinei, limita de nord este Finlanda iar cea de sud Italia (Tibru).
În țara noastră, roșioara este prezentă în Dunăre, în toate râurile domoale, începând cu zona colinară, în toate lacurile din regiunile de șes, în toate lacurile litorale, în ghiolurile și bălțile din Delta Dunării, în toate iazurile din Transilvania și Moldova, în toate lacurile de acumulare din zonele de deal şi câmpie, în foarte multe brațe moarte ale râurilor colinare și de șes, adică cam peste tot. Roșioara este o specie sedentară, care trăiește în special în apele dulci, stătătoare, împreună cu carasul, linul și plătica, aproape de fundul apei, unde abundă vegetația.
Roșioara adultă consumă în general hrană de origine vegetală – particule de plante, alge filamentoase, detritus vegetal – și mai puțin zooplancton, larve de insecte, viermi, mici răcușori.
Se diferențiază de babușcă prin nuanța roșie prezentă pe înotătoare, gura care față de babușcă este orientată în sus, adeseori pescarii fac confuzia între cele două specii deoarece acestea au și modalități asemănătoare de hrănire, nu doar ca aspect.
Masculii ating maturitatea sexuală la vârsta de un an și femelele de la unu la doi ani. Se reproduce aproape în exclusivitate în ape stătătoare, când depune între 90000 – 250000 icre pe vegetație, icre care au o culoare ușor rozalie și un diametru de 1,2-1,3 mm. În perioada de împerechere, masculii au culorile mai accentuate.
Perioada de viață este de până la 10 -13 ani.

Organizator

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Loc de desfășurare

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău, Bacău 600026 Romania
+ Hartă Google