Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE la Vivariu: PORUMBELUL VOIAJOR (Columba livia f. domestica)

2 noiembrie, 2023 - 30 noiembrie, 2023

Exponatul lunii noiembrie 2023 la Vivariu este:
PORUMBELUL VOIAJOR (Columba livia f. domestica)
Porumbeii voiajori se mai numesc porumbei mesageri, curieri, călători, poştaşi sau porumbei – poştă, având trăsături comune ca: zborul rapid şi persistent, simţul de orientare foarte dezvoltat, instinctul de revenire la porumbar.
Corpul este de consistență robustă, dar în acelaşi timp armonioasă, fusiform, aripile sunt lungi, drepte, cu remige lungi, elastice, rotunjite la capete, oasele braţului fiind groase.
Pieptul este puternic dezvoltat, larg, bombat cu musculatura pectorală dezvoltată, picioarele puternice, iar coada formată din12 rectrice este plată şi purtată strâns.
Penajul porumbeilor voiajori este fin, moale, mătăsos, dens și are diferite culori: vânăt cu dungi negre pe aripi, negru, roşu sau bălţat.
Utilizarea porumbeilor pentru transmiterea informaţiilor s-a practicat din antichitate. Acest lucru se explică prin faptul că porumbeii erau mesageri mai siguri şi mai rapizi decât curierii pietoni sau călăreţi.
În Europa antică, porumbeii voiajori au fost utilizați de greci, încă din veacul al V- lea î.e.n. Un astfel de sistem de poştă cu porumbei funcționa şi în Siria şi Persia veche, între oraşele mai mari din Egipt, de asemenea în China se practica, încă din antichitate, creşterea şi dresajul porumbeilor voiajor.
În Europa medievală, porumbeii voiajori aduşi de navigatorii olandezi, din Bagdad, au participat, sporadic, de-a lungul istoriei prin transmiterea de mesaje. După anul 1800 a fost introdus serviciul de poştă militară ce folosea porumbei, funcţionând chiar şi în timpul primului război mondial, acest serviciu s-a menţinut până la apariţia telegrafului şi staţiilor de radioemisie.

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău, Bacău 600026 Romania
+ Google Map