Bacău: exponatul lunii septembrie 2024 la Complexul Muzeal Iulian Antonescu: SABIA CU BLAZONUL FAMILIEI ROSETTI
2 septembrie - 30 septembrie
EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE 2024
SABIA CU BLAZONUL FAMILIEI ROSETTI
DIN PATRIMONIUL COMPLEXULUI MUZEAL „IULIAN ANTONESCU” BACĂU
În luna septembrie 2024, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău vă propune spre vizionare un obiect armoriat. În cadrul patrimoniului muzeal, obiectele armoriate reprezintă o categorie aparte. Piesele „cu blazon” atrag imediat atenţia vizitatorului, specialist ori nespecialist deopotrivă. Stema aplicată pe un exponat muzeal îi conferă acestuia o marcă de identitate, asigurându-i totodată şi autenticitatea.
Un astfel de obiect armoriat este și sabia cu stema familiei Rosetti, aflată în patrimoniul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Iată descrierea stemei familiei Rosetti inscripționată pe lama sabiei: scut tăiat, fond de argint în partea superioară şi azur în cea inferioară, încărcat cu o cupă de argint cu două toarte din care ies trei roze naturale. Scutul, aşezat pe o panoplie de arme şi steaguri, este adăpostit sub o mantie de purpură căptuşită cu hermină, brodată cu franjuri de aur, prinsă într-o coroană princiară închisă, de aur, cu perle şi nestemate, având deasupra un glob crucifer.
Cu privire la posesorul sabiei şi implicit al stemei (Basile Rosetty), urmărind arborele genealogic al familiei, ne-am oprit asupra lui Vasile Rosetti (din ramura Rosetti-Filipeni), născut la Bârlad în anul 1864, ca fiu al lui Dumitru (care a fost printre altele şi Preşedinte al Tribunalului Bacău) şi al Eufrosinei Krupenski. Generalul Radu Rosetti spune despre el că a fost crescut „de o doamnă franceză, Doamna Liberté, ce o aveau în casă” (Generalul Radu Rosetti, Familia Rosetti, vol. I, Coborâtorii moldoveni ai lui Lascaris Rousaitos, Bucureşti, Imprimeria Naţională, 1938, p. 243). Şi adaugă autorul: „Trimes la vârsta de 7 ani la Cernăuţi, unde a făcut clasele primare şi patru clase de liceu. Apoi la Viena, unde a trecut bacalaureatul şi absolvit facultatea de filozofie (matematici). Întors în ţară în 1890, aproape nu mai ştia româneşte” (Ibidem). Este, pe rând: prefect de Bacău (1891), director al Închisorilor (1895), deputat de Bacău (1918). Bunicul său, Grigore, fusese pe rând căminar (1823), comis (1835), agă (1843), postelnic (1846), ispravnic de Bacău (1850-1859). Nu lipsit de importanţă, poate, este şi amănuntul că doi dintre cei 7 fraţi ai săi, ajunşi la maturitate, au urmat cariere militare, iar cele două surori ale sale s-au căsătorit la rândul lor cu ofiţeri.
Sabia cu stema familiei Rosetti a intrat în patrimoniul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău prin donaţie, fiind inventariată în Colecția „Bunuri arheologice și istorico-documentare”.
Dr. Anton COȘA
(muzeograf CMIABc)