Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: expoziția personală „Arhetip” a plasticianului Mihai Chiuaru la Galeriile „Alfa”

7 April - 28 April

🖼Vernisajul expoziției „Arhetip”
la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău
📅La Galeriile „Alfa” ale Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” va avea loc joi, 7 aprilie, ora 17.00, vernisajul expoziției personale „Arhetip” a plasticianului Mihai Chiuaru.
📄Cu un CV artistic impresionant, cu numeroase expoziții personale deschise în țară și în străinătate, Mihai Chiuaru dăruiește publicului iubitor de artă băcăuan o nouă colecție de pictură, instalație și obiect. Expoziția va fi deschisă pentru vizitare pe parcursul lunilor aprilie și mai.
✏️„Pictorul stăpânește cu egală siguranță suprafețele mici și pe cele mari, ce devin câmpuri suprapuse desfășurării impetuoase de energii formal – cromatice. Gestualismul și structurile geometrice alternează, deopotrivă cu trimiterile spre profan și sacru. Alternanța, dualitatea, chiar sunt, credem, consecințele unei libertăți de expresie asumate, evitarea unei unidirecționalități ce ar conduce spre o prea comodă «încasetare» a operei lui Chiuaru de către comentatorii săi. Aceeași strategie determină și coexistența rodnică a figurativului cu abstractul. Privirea de ansamblu asupra expoziției ne îndeamnă să credităm vitalitatea ca prim principiu guvernant al operei lui Chiuaru, o vitalitate aproape febrilă, cenzurarea mai degrabă episodică a izbucnirilor fiind doar semnul maturității ca tentație a echilibrului. Autorul nu se mulțumește cu posibilitățile – substanțial exploatate – acrilicului. Strălucirii și subtilității culorii i se adaugă prospectarea materialității, stimulând curiozități tactile – este vorba de utilizarea colajului. Insule de culoare, fâșii de pânză ori fotografii lipite pe suportul pictat, «plutesc» în câmpul tabloului, din ele izbucnesc siluetări primitivizate, cascade ale tușei. Vitalitatea și fertilele ambiguități figurativ/ nonfigurative ale lui Chiuaru ne amintesc uneori de imagistica lui de Kooning. Ritmurile care dau viață simezei sunt reluate spațial și concentrat pe pardoseală de către cutiile cu desene din seria «Sertarelor». Parcă pentru a confirma considerațiile de mai sus, autorul a introdus in expoziție și acest «capitol», care se înfățișează ca un fel de «fișier» al gândirii sale plastice; te simți îndemnat să «răsfoiești» desenele din aceste recipiente – sunt mărturii ale «bucătăriei» (cum îi spune Chiuaru) atelierului, dar acestea pot, iată, să devină piese atractive în expunere, grăitoare etape de cristalizare a vitalității creatoare” (Adrian Guță, Observator Cultural, 2000).

Organizer

Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” – Bacău
View Organizer Website

Venue

Galeriile de Artă ”Alfa” – Bacău
Marășesti 12
Bacău, Bacău Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.