Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: Proiectul cultural „VALOAREA CĂRȚII” – COSMOLOGIA – la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”

19 mai, 2023 - 31 mai, 2023

PROIECT CULTURAL – EXPOZIȚIONAL „Valoarea cărții”
Tema lunii:
COSMOLOGIA
„Cărțile sunt busolele, telescoapele şi sextantele pe care le creează alţi oameni pentru a ne permite să navigăm pe mările periculoase ale vieţii umane.”
Jesse Lee Bennet
Cosmologia este o disciplină foarte largă care acoperă atât știința cât şi religia sau filozofia cosmosului și a naturii sale, sau motivele existenței. Ea este o ramură a astronomiei care studiază structura și evoluția cosmosului și legile generale care îl conduc. Se ocupă cu studiul istoriei universului, al originilor și al destinului său. Cosmosul este sinonim cu Universul. Filozoful Pitagora, este cel ce a folosit primul termenul cosmos pentru a se referi la ordinea universului.
Savantul polonez Nicolaus Copernicus, în secolul al XVI-lea, a susținut că Pământul și alte planete din Sistemul Solar orbitează în jurul Soarelui producând astfel o schimbare profundă în înțelegerea cosmosului.
Isaac Newton, la sfârșitul secolului al XVII-lea, a calculat modul în care interacționează forțele dintre planete (forțele gravitaționale).
La începutul secolului al XX-lea, Albert Einstein a unificat spaţiul şi timpul în teoria relativității generale. La începutul anilor 1900, oamenii de știință încă nu ştiau dacă galaxia noastră, Calea Lactee, conține întregul univers sau este doar una dintre nenumăratele galaxii din univers.
Edwin Hubble a calculat distanța până la o nebuloasă și a determinat că aceasta se află în afara Căii Lactee, dovedind că galaxia noastră este doar o mică picătură din univers.
Cosmologul Stephen Hawking estimează că universul nu este infinit, ci are o dimensiune finită. Hawking a mai susținut că universul nu va exista pentru totdeauna, ci se va sfârși la un moment dat.
Între anii 1989-1993 satelitul COBE (Cosmic Background Explorer) al NASA a efectuat măsurători precise ale radiației de fond din spațiu. Misiunea principală a Telescopului Spațial Hubble al NASA (cunoscut pentru fotografiile sale senzaționale), a fost una cosmologică.
Potrivit datelor transmise de echipa Planck în 2013, universul are o vârstă de 13,8 miliarde de ani.
Potrivit NASA, universul de după Big-Bang era format predominant din hidrogen, la care se adăuga puțin heliu. Conform departamentului de Fizică și Astronomie al Universității din Uppsala, este posibil ca primele stele să se fi format înainte de primele galaxii, când Universul avea o vârstă de aproximativ 100 de milioane de ani.
„ Viitorul omenirii depinde de gradul în care înţelegem Cosmosul în care plutim, ca un fir de praf în cerul dimineții”. Carl Sagan
Biblioteca Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume din domeniul cosmologiei.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizionaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 iunie 2023.
1. Spaţiul – Alan Dyer, traducere din engleză de Ana-Maria Negrilă-Chisega, ed. Enciclopedia Rao, Bucureşti, 2008;
2. Cosmos – Carl Sagan, traducere din engleză de Alexandru Anghel, ed. Herald, Bucureşti, 2014;
3. Big Bang, Originea universului, – Simon Singh, traducere din engleză de Vlad Zografi, ed. Humanitas, Bucureşti, 2012;
4. O mai scurtă istorie a timpului – Stephen Hawking, Leonard Mlodinow, traducere din engleză de Gheorghe Stratan, ed. Humanitas, Bucureşti, 2012;
5. National geographic România, traducători: Domnica Macri, Horia Mitrofan, Silviu Constantin, Alexandru Pop, Bucureşti, decembrie 2003;
6. Le ciel – Alphonse Berget, Librairie Larousse, Paris, 1923.

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website