Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Bădăcin: expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag”

7 martie - 31 mai

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag”. Evenimentul va avea loc joi, 7 martie 2024, începând cu ora 12,00, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

Expoziția „Copilăria în Gulag” prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și separare forțată de propriile familii în cadrul politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, perioada 1940-1941 și 1944-1953. Doar în cadrul deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951 din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinși de al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 (11.899 de copii). Unii dintre aceștia au decedat în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați. La fel, un număr dramatic de copii au decedat din cauza foametei organizate, condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii „dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de casa părinților și a bunicilor – în așa-numitele „așezări speciale pentru deportați” sau în locurile de recluziune a mamelor lor.

În același timp cu părinții arestați, deportați sau încarcerați în lagăre și închisori, copiii au fost nevoiți să-și elaboreze propriile strategii de supraviețuire pentru adaptarea la condițiile extreme. Narațiunile minorilor educați în anii de sovietizare forțată în RSS Moldovenească conțin trăiri, atitudini, evenimente, care relevă viziunea lor individuală asupra trecutului, experiența personală de confruntare cu sistemul. Tăcerea și autocenzura au fost printre strategiile impuse, iar atitudinea sistemului represiv față de copiii deportați sau excizați din familiile „dușmanilor poporului” și „trădătorilor de Patrie” reflectă esența societății sovietice și a proiectului ideologic despre „copilăria fericită în URSS”.

Amintirile victimelor regimului totalitar-comunist, discursurile și strategiile aplicate în viața cotidiană dezvăluie detașări și fracturi pronunțate în identitatea inoculată de statul sovietic totalitar.

Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Institutului Pro Memoria, arhivele comunităților memoriei, precum și arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.

Expoziţia „Copilăria în Gulag” a fost realizată cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania și este un omagiu adus tuturor copiilor care au trecut prin atrocitățile regimului totalitar-comunist din URSS.

Expoziția foto-documentară ”Copilăria în Gulag” poate fi vizitată la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” din Bădăcin până la începutul lunii mai 2024.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Detalii

Începe:
7 martie
Se termină:
31 mai
Categorie Eveniment:
Site web:
https://muzeuzalau.ro/copilaria-in-gulag/

Organizator

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Vezi site-ul web Organizator