Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Baia Mare: Lucrarea lunii februarie–Peisaj, Letiția Muntean (1902 – 1979)

1 iunie @ 12:24 EEST

Muzeul Județean de Artă « Centrul Artistic Baia Mare»

vă prezintă

Lucrarea lunii februarie

Letitia-Muntean_Peisaj

Letiția Muntean (1902 – 1979)

Peisaj

Letiția Muntean a absolvit Şcoala de Arte Frumoase de la Cluj în 1931 şi a continuat studiile de pictură la Timişoara. A debutat în 1930 la Cluj. A fost cadru didactic la Liceul de Arte Plastice din Cluj, realizând expoziţii personale şi participând frecvent la Saloanele Oficiale de pictură şi sculptură de la Bucureşti.

La Baia Mare şi în Maramureş şi-a legat numele şi cariera de pictorului Tasso Marchini cu care s-a logodit în timpul studenţiei la Cluj în 1930. În Maramureş a lucrat cu Tasso Marchini şi cu Traian Bilţiu-Dăncuş. Împreună cu aceştia a făcut o călătorie de studii la Balcic în 1935.

În mare parte, creaţia sa a fost înfluenţată de cea a lui Tasso Marchini, dar sensibilitatea personală a artistei dă o notă distinctă picturii sale. Peisaje de factură postimpresionistă, naturi statice al căror desen bine structurat pe o formulă clasică cu influenţe constructiviste, porterete de mare rafinament cromatic, domină creaţia sa.

Culoarea, la fel ca şi desenul său, este riguros controlată, stând însă în limitele unei filtrări emoţionale personale, extrem de seducătoare. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării atât în ceea ce priveşte raporturile cromatice, cât şi caltitea petelor de culoare. O ţesătură de pensulaţii ferme, definesc suprafaţa tabloului dând acestuia vivacitate şi o calitate picturală specială.

Peisajul este descris în limitele unui desen care delimitează în contururi clare atât suprafeţele cât şi volumele. Orizontul ridicat spre limita superioară înfăţişează un peisaj deluros care cuprinde în jumătatea sa o aşezare umană.

Compoziţia se dinamizează prin complementaritatea diagonalelor. În partea de jos, drumul clar figurat coboară în diagonală descendentă, acompaniat de şirul de case, iar dealul din partea superioară contrastează cromatic prin verdele rafinat pe ocrurile înconjurătoare şi valoric la limita orizontului, diagonală ascendentă a coamei acestuia fiind cea dominantă.

O ritmică susţinută atât pe verticală prin succesiunea planurilor şi elementelor naturale şi artificiale în profunzime, cât şi pe orizontală mai ales prin succesiunea volumelor construcţiilor dinamizează, de asemenea, compoziţia.

Atmosfera de după amiază de toamnă este poate cel mai important lucru care se desprinde din peisaj. Obiectiv al impresionismului, atmosfera plen-airistă, la Letiția Muntean ţine mai degrabă de o simţire personală de tip simbolistic, apropiind-o pe aceasta mai degrabă de liricitatea postimpresionismului.

Citește mai departe…

Dr. Dorel Topan

Șef Laborator de Cercetări Resurse Documentare și Organizaționale

Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare»

muzartbm@yahoo.com

Lucrarea poate fi vizionată la Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8. Baia Mare, pe tot parcursul lunii februarie, iar textul poate fi consultat și pe blogul muzeului.

Detalii

Dată:
1 iunie, 2023
Oră:
12:24 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment: