Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Baia Mare: Lucrarea lunii martie Zoltán BITAY, Studenta

6 iunie @ 12:40 EEST

Muzeul Județean de Artă « Centrul Artistic Baia Mare »

vă prezintă

Lucrarea lunii martie

Bitay-Zoltan_Studenta

Zoltán BITAY (n. 1931)

Studenta

Artistul plastic băimărean Zoltán Bitay s-a născut în anul 1931 la Cermei, în judeţul Arad. Cunoscut astăzi ca pictor şi grafician, el şi-a realizat pregătirea artistică urmând, la Cluj, cursurile secţiei Pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice «Ion Andreescu», pe care le-a absolvit în anul 1958, avându-i ca profesori şi mentori pe Tibor Kádár, Teodor Harşia şi Béla Nagy Abodi.

Imediat după absolvire s-a stabilit la Baia Mare, unde a şi debutat la Expoziţia Regională din 1958 a membrilor Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Zoltán Bitay s-a integrat rapid în mişcarea artistică băimăreană participând, apoi, cu regularitate aproape anuală, la expoziţiile oficiale anuale şi la cele de grup şi colective organizate de filiala băimăreană a U.A.P.R.

Pe lângă pictura de şevalet, artistul s-a preocupat în egală măsură de grafica de şevalet şi apoi de grafica publicitară, de arta decorativă şi de for public, făcând astfel dovada calităţilor sale de artist complex, capabil să treacă uşor de la o tehnică la alta. Sunt notabile lucrările artistice realizate de Zoltán Bitay în tehnicile mozaicului, a vitraliului etc.

De-a lungul carierei sale artistice Zoltán Bitay a realizat numeroase expoziţii personale în ţară la: Baia Mare, Salonta, Târgu Secuiesc, Oradea şi în străinătate: Budapesta, Zebegény şi Kecskemét (Ungaria), Klagenfurt şi Unterwart (Austria). De asemenea a participat la numeroase expoziţii colective şi de grup în ţară la: Baia Mare, Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Braşov, Constanţa şi Timişoara şi în străinătate: Barcelona (Spania), Szentendre, Budapesta, Gyula, Szolnok, Kecskemét şi Bugac (Ungaria), Stockholm şi Solna (Suedia). În ultima perioadă Zoltán Bitay a participat la numeroase tabere de creaţie în Ungaria şi Serbia.

Pentru întreaga activitate artistică, în anul 2012 lui Zoltán Bitay i s-a decernat premiul şi diploma Artistul Anului, conferite de Consiliul Local Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare şi Filiala Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Lucrare relevantă pentru prima perioadă a creaţiei lui Zoltán Bitay, Studenta este o compoziţie figurativă cu un singur personaj, realizată în anul 1959, la un an după absolvire, pe când pictorul avea douăzeci şi opt de ani.

Suprafaţa tabloului este dominată de imaginea unei tinere, îmbrăcată în ţinută lejeră de vară, cu bluză fără mâneci şi fustă largă, ambele în dominantă cromatică de albastru. Personajul antropomorf feminin se găseşte într-un interior şi stă aşezat pe un fotoliu fără tapiţerie, de culoare galben, modern pentru acea vreme. Cadrul este „strâns”, cu accent pe analiza şi interpretarea motivului uman feminin. Celelalte elemente sunt reprezentate parţial, deoarece nu intră în totalitate în spaţiul tabloului. Drept urmare, se evidenţiază o primă concluzie: compoziţia este figurativă, statică şi deschisă pe toate cele patru laturi ale tabloului.

Pictorul ne îmbie să „lecturăm” imaginea plastică de jos în sus, pe o scurtă direcţie ascendentă (oblică spre dreapta), desenată de linia picioarelor încadrate în tablou de sub genunchi, până la mâinile studentei, care sunt aşezate una peste cealaltă pe fusta care-i acoperă genunchii: se creează astfel o suprafaţă cvasi rotundă ce iese în evidenţă prin contrast valoric de închis-deschis şi prin ritmul plastic fragmentat puternic, generat de îngemănarea degetelor celor două mâini. Prin această construcţie plastică, pictorul creează un important centru de interes în compoziţia lucrării, menit să capteze atenţia, să oprească pentru câteva clipe derularea traseului „lecturii”, oferind privitorului un prim moment de repaos.

După acest respiro suntem invitaţi să continuăm „lectura” tot de jos în sus, pe o direcţie verticală uşor înclinată spre stânga, călăuziţi de două direcţii divergente ce pornesc din acest punct (centru de interes), direcţii desenate de braţele tinerei, care urcă până la umerii personajului, de unde îşi schimbă orientarea şi urmează linia umerilor în sens convergent înspre chipul tinerei în partea superioară a tabloului.

Citește mai departe…

Dr. Ioan Angel Negrean

Șef Compartiment Programe, Marketing și Promovarea Produselor Culturale

Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare»

muzartbm@yahoo.com

Lucrarea poate fi vizionată la Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8. Baia Mare, pe tot parcursul lunii martie, iar textul poate fi consultat și pe pagina web a muzeului.

Detalii

Dată:
6 iunie, 2023
Oră:
12:40 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment: