- This event has passed.
Bârlad: conferința Armata din epoca Unirii Principatelor. Modele și percepții externe, susținută de drd. Mihai Tudosă, sâmbătă, 20 ianuarie, ora 11
20 ianuarie
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu tematică istorică: Armata din epoca Unirii Principatelor. Modele și percepții externe. Aceasta se înscrie în rândul manifestațiilor prilejuite de una dintre cele mai importante sărbători naționale, ziua de 24 ianuarie, dorind să celebreze memoria lui Alexandru Ioan Cuza și a generației Unirii într-o manieră științifică. Subiectul abordează istoria complexă a mijlocului secolului al XIX-lea într-un mod modern, prin prisma istoriei militare corelată cu istoria socială și a mentalităților. Astfel, participanții vor avea ocazia să cunoască o serie de informații despre modul în care militari, politicieni, dar și oameni de rând din perioada cuprinsă între Războiul Crimeii și începuturile domniei lui Carol I îi priveau pe ruși, otomani, sârbi, bulgari, poloni, francezi și germani, cu modificările de imaginar și perspectivă inerent aduse de evoluția evenimentelor.
În contextul în care evoluția Principatelor, în sensul dezideratelor naționale (Unirea, dezvoltarea instituțională, strângerea relațiilor cu statele occidentale, marile reforme și, în final, pregătirea independenței) reprezenta adeseori exersarea limitelor autonomiei, dar și a evoluțiilor constante în tehnică militară, armata a constituit o instituție-cheie a tânărului stat român, iar alegerea modelului străin pentru dezvoltarea acesteia oferă detalii prețioase în ceea ce privește percepțiile și aspirațiile elitei românești.
Vă așteptăm cu drag și sperăm ca prin mica noastră manifestare să aducem un plus de cunoștințe participanților, dar și să celebrăm împreună memoria celor care au contribut la evoluția societății românești de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Conferința va fi susținută de către drd. Mihai Tudosă, muzeograf al Complexului Muzeal Național Neamț, și va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.
Organizator: muzeograf Adrian-Ionuț Gîlea