Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bârlad: Muzeul „Vasile Pârvan” vă prezintă exponatul lunii iunie 2024: Le Tresor de Petrossa (Tezaurul de la Pietroasa)

3 iunie - 30 iunie

Această carte monumentală – Le Tresor de Petrossa (Tezaurul de la Pietroasa) –, al cărei autor este scriitorul, arheologul şi omul politic român Alexandru Odobescu – de la nașterea căruia se împlinesc 190 de ani, pe data de 23 iunie –, a fost tipărită în limba franceză la Imprimerie Alsacienne Anc. G. Fischbach Strasbourg, Editura J. Rothschild din Paris, în anii 1889 – 1900. Semnalăm faptul că, numele autorului a fost franţuzit şi apare „A. Odobesco”.

Acest exemplar din patrimoniul muzeului nostru (nr. inv. 3767) este complet, prezintă coperte cartonate, învelite în piele de culoare roşie, cotor învelit în piele, cu cinci nervuri, foaie de forzaţ din hârtie imprimată cu motive florale abstracte, foaie de titlu.

Prima copertă are imprimate cu litere aurii titlul cărţii, numele autorului și o imagine reprezentativă pentru Tezaurul de la Pietroasa, toate acestea fiind încadrate de un chenar cu motive vegetale, imprimat cu auriu. Pe cotor, numele autorului şi titlul volumului sunt imprimate cu litere aurii.

Cartea cuprinde 3 tomuri/volume, fiecare cu foaia sa de titlu, cu planşe color (16 la număr) şi gravuri:

Primul tom/volum – „Decouverte et historique du Tresor de Petrossa. – Bibliographie” – se deschide cu Planşa I – „Frontispice en chromolithographie” – reprezentând un peisaj cu dealul Istriţa şi zece piese din Tezaurul de la Pietroasa, urmată de Prefaţă („AvantPropos”) – datată Paris, 18 octombrie 1888 şi Cuprinsul pentru cele trei tomuri, precum şi pentru planşe şi gravuri; aceste pagini sunt numerotate cu cifre romane, de la VII la XXXVIII.
Conţine 514 pagini numerotate cu cifre arabe (începe de la pagina 1 şi se încheie la pagina 514).

Al doilea tom/volum – „Description du Tresor de Petrossa” – conţine 111 pagini numerotate cu cifre arabe (începe de la pagina 5 şi se încheie la pagina 111).

Al treilea tom/volum – „Considerations generale sur le Tresor de Petrossa” – conţine 26 de pagini numerotate cu cifre arabe (începe de la pagina 5 şi se încheie la pagina 26). Pe ultima foaie de forzaţ, există o ştampilă a anticariatului („Anticariat nr. 1/400 lei”), fapt ce arată că această carte a fost achiziţionată de la anticariat, de către proprietar.
Această carte face parte din Fondul scriitor George Ivaşcu.

La o examinare atentă a foii de titlu, am constatat că a fost răzuită partea care urma după „Ouvrage publie”: „Sous les auspices de sa Majeste Le Roi Charles 1er de Roumanie”. Nu cunoaştem cine şi de ce a făcut acest lucru.

 

 

Muzeograf,
Alina Butnaru

Details

Start:
3 iunie
End:
30 iunie
Event Category:
Website:
https://muzeulparvan.ro/2024/06/03/exponatul-lunii-iunie-2024/

Organizer

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
Str. Vasile Pârvan nr. 1
Bârlad, Vaslui 731050 Romania
+ Google Map
View Venue Website