Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bârlad: RECITAL DE POEZIE -„Versuri culese de pe plaiuri tutovene” la Muzeul „Vasile Pârvan”

14 septembrie, 2019

RECITAL DE POEZIE -„Versuri culese de pe plaiuri tutovene”

Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Vasile Pârvan”, Bârlad, vă invită la Recitalul de poezie „Versuri culese de pe plaiuri tutovene”, desfășurat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția a XXVII-a. Evenimentul va include un moment poetic și unul muzical de inspirație folclorică.

Recitalul de poezie va fi susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Pârvan” din Bârlad, în semn de prețuire și gratitudine pentru poeții bârlădeni care, prin creațiile lor, au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii scrise românești. Astfel, vor fi recitate „versuri culese de pe plaiuri tutovene”, ce fac parte din lirica scriitorilor Alexandru Vlahuță (Mamei, Tu ești poet, Slăvit e versul, În zile grele, Ieri, azi, mâine), George Tutoveanu (Se roagă, Amurg, Învață-mă pădure, Pe toate le știe, În ora plecării) și Elena Farago (Lumini de amurg, Era o fântână, Cântă astăzi viața, Trecea un om pe drum). Selecția poeziilor a fost făcută din volume aflate în patrimoniul bibliotecii muzeului. La finalul recitalului, participanții se vor bucura de un moment artistic oferit de tinerii din Ansamblul „Moștenitorii”, comuna Fruntișeni.

Evenimentul are ca scop promovarea lecturii publice prin valorificarea creațiilor în versuri și totodată prețuirea patrimoniului cultural românesc. Empiric sau conform unor teorii și studii, sunt recunoscute nenumărate beneficii ale cititului, atât la nivel individual, cât și la nivel de comunitate și de interacțiuni sociale. Lectura încurajează dialogul, stimulează gândirea, dezvoltă vocabularul, ajută la exprimarea emoțiilor, formează sensibilitatea pentru patrimoniu cultural și nu numai. Cu atât mai mult, lectura de poezii creează armonie, aduce alinare atât cititorului și cât și ascultătorului, printr-un îndemn tacit la meditație. De asemenea, apropierea de moștenirea culturală trezește sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural.

În România, Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) se sărbătoresc în fiecare an, în luna septembrie și oferă, încă din 1992, participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor ediţiei ZEP, a fost stabilită tema „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, prin care să se reflecte semnificațiile anului 2019 pentru România, declarat „Anul cărţii”, prin legea 357/2018, în contextul cultural European.

Spectacolul liric va avea loc sâmbătă, 14 septembrie 2019, ora 11:00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad unde sunt așteptați toți iubitorii de poezie și cultură.
Intrarea este liberă.
Organizator: bibliotecar Valentina Fornea

Details

Date:
14 septembrie, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
Str. Vasile Pârvan nr. 1
Bârlad, Vaslui 731050 Romania
+ Google Map
View Venue Website