Loading Events
 
 

Bârlad: retrospectiva de pictură și grafică organizată sub genericul HĂRȚILE TIMPULUI, semnată de cunoscutul artist bârlădean prof. Dionisie Gradu.

Sâmbătă, 27 noiembrie, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și Consiliul Județen Vaslui au deosebita plăcere de a vă invita la o expoziție eveniment, respectiv la retrospectiva de pictură și grafică organizată sub genericul HĂRȚILE TIMPULUI, semnată de cunoscutul artist bârlădean prof. Dionisie Gradu.
Artistul născut la Bârlad, a urmat cursurile primare și gimnaziale la școli din com. Ghidigeni, Pochidia și Bârlad, iar mai apoi a absolvit cursurile Liceului „Octav Băncilă” din Iași, promoția 1971. La scurt timp se înscrie la Facultatea de Desen, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. După terminarea studiilor universitare, pentru o scurtă perioadă de timp, a lucrat la Oficiul pentru Patrimoniu Cultural Național, din cadrul Muzeului „Ștefan cel Mare – Vaslui. A îmbrățișat, ulterior, cariera didactică, ajungând profesor titular la Școala de Muzică și Artă Plastică N. N. Tonitza din Bârlad, contribuind astfel la formarea mai multor generații de artiști și iubitori de artă.
A fost membru fondator al cenaclului „Arta” din Vaslui, iar după anul 1974 este promotorul mai multor expoziții personale și de grup, desfășurate în mai multe rânduri la Bârlad și Vaslui. În mod special remarcăm participările la Salonul „Cronicii” Iași, din 1980, expoziția de grup de la galeria „Eforie” din București, dar și la evenimentul organizat de Institutul Cultural Francez, din Iași, care a avut loc în anul 2021, sub genericul „Contre-jour”.
Creații ale artistului se regăsesc în colecții particulare, ale unor iubitori de artă din Bârlad, Vaslui, Iași, dar și în Canada, Franța, Germania etc.
Din punct de vedere artistic lucrările sale reprezintă o manifestare pregnată a curentului suprarealist, cel care încă din prima jumătate a secolului XX promovează manifestarea spontană a imaginației, bazându-se pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. În compozițiile elaborate predominând aparițiile „luxuriante si diafane, dar – mai ales – șoaptele ciudate ale sufletului său, nu fără a lăsa în urma sa iubirea si admirația noastrã” (Laurențiu Chiriac, 2011).Toate cele spuse dar mai ales lucrurile nespuse ne îndreptățesc să fim alături de concitadinul nostru, într un moment de bilanț, care cu siguranță va reprezenta doar o bornă în viața sa artistică.
Vernisajul va avea loc în sala „Vasile Palade”, de la sediul central al Muzeului, începând cu ora 11.00 și va fi susținut de domnul profesor Gruia Novac.
Intrarea liberă, cu respectarea legislației în vigoare.
Organizator, dr. Mircea Mamalaucă

Details

Start:
27 November
End:
10 December
Event Category:
https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan/posts/3138810429729401

Organizer

Muzeul “Vasile Pârvan” – Bârlad
View Organizer Website

Venue

Muzeul “Vasile Pârvan” – Bârlad
Str. Vasile Pârvan nr. 1
Bârlad, Vaslui 731050 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *