Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bârlad: Sâmbătă, 13 iulie, ora 11:00, va avea loc lansarea proiectului cultural „Picnic literar în munți” implementat de Muzeul „Vasile Pârvan”

13 iulie, 2019

Sâmbătă, 13 iulie, ora 11:00, va avea loc lansarea proiectului cultural „Picnic literar în munți” implementat de Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, ce are ca fundament promovarea lecturii în rândul copiilor și apropierea acestora de cultură. Proiectul integral se va desfășura în perioada 15 iunie-15 noiembrie 2019 și are la bază un program de educație alternativă oferit de instituția culturală, în colaborare cu Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu”, Pogonești, și Școala Gimnazială „General Aviator Inginer Gheorghe Negrescu”, Fruntișeni.
În „Anul Cărții”, într-un context în care cultura scrisă nu mai face parte din preocupările prioritare ale copiilor, din motive diverse, în special din cauza lipsei unei instituții de cultură funcționale care să valorifice vocația lecturii în rândul tinerilor, proiectul cultural „Picnic literar în munți”, propune o serie de activități cultural-educaționale și instructiv-interactive care pun în centrul atenției cartea, ca obiect al cunoașterii. Structurat ca un circuit turistic de șase zile, în perioada 21-26.07.2019, cu mai multe popasuri culturale și picnicuri literare, în zona montană din Moldova, Bucovina și Transilvania, proiectul implică 20 de copii proveniți din comunele Pogonești și Fruntișeni, din județul Vaslui, ce vor fi coordonați de un bibliotecar, un muzeograf, trei cadre didactice și un fotograf și are ca scop promovarea culturii scrise prin stimularea apetitului pentru lectură al beneficiarilor. În acest interval se vor derula activități de vizitare a caselor memoriale ale scriitorilor români Calistrat Hogaș, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță și Nicolae Labiș. De asemenea, în cadrul itinerariului sunt incluse Muzeul Lingurilor „Ion Țugui”, Muzeul Arta Lemnului, mănăstirile Neamț, Agapia, Văratec, Humor, Voroneț, Moldovița și alte obiective turistice cum ar fi Cetatea Neamțului, Salina Cacica, Rezervația Pietrele Doamnei, Cheile Moara Dracului, Lacul Roșu și Cheile Bicazului.
Picnicurile propriu-zise de lectură și creație literară au ca scop dezvoltarea abilităților de înțelegere și exploatare a textelor scrise, promovarea valorilor culturii românești – scriitori români și operele acestora – și nu în ultimul rând, valorificarea aptitudinilor creative ale copiilor participanți prin alcătuirea albumului „Copiii munților” ce va fi lansat în toamnă. Picnicurile vor fi animate de jocuri interactive astfel încât procesul instructiv-educativ să obțină un feed-back pozitiv.
În cadrul circuitului turistic, persoanele responsabile vor susține lecții cu caracter mixt într-un spațiu natural motivațional care să-i ajute și să-i încurajeze pe copii să se autocunoască, să se exprime liber, să se dezvolte, să dobândească stima de sine, să-și descopere talentele, să le exploateze constructiv.
Programul de educație alternativă se bazează pe interdisciplinaritate într-un cadru extrașcolar inedit, în care pedagogia muzeală se realizează prin recunoașterea și prețuirea valorilor culturale, literatura se dobândește prin lectură și creație literară, istoria se definește prin descoperirea evenimentelor istorice și a personajelor care și-au pus amprenta asupra țării și a poporului român iar geografia și educația fizică prind contur prin drumeții, identificare și localizare în spațiu a zonelor parcurse.
Astfel, activitățile diverse incluse în programul de vacanță permit atât socializarea, asimilarea și aprofundarea unui univers lax de cunoștințe cât și întreținerea condiției intelectuale, prin lectura de loisir, în contact direct cu natura. În același timp, picnicurile literare urmăresc formarea de cititori fervenți, prin cultivarea interesului și dragostei față de carte, stimularea și dezvoltarea potențialului creativ al acestora.
Proiectul cultural „Picnic literar în munți” este inițiat de Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii de finanțare II 2019, aria tematică PROMOVAREA CULTURII SCRISE. Valoarea totală a proiectului este de 55000.00 lei, din care 49500.00 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național și 5500.00 lei – contribuţia Consiliului Județean Vaslui și a Muzeului „Vasile Pârvan”, Bârlad.

Lansarea proiectului va avea loc la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad iar accesul publicului este gratuit.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori:
dr. Mircea Mamalaucă
bibl. Valentina Fornea

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Details

Date:
13 iulie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
Str. Vasile Pârvan nr. 1
Bârlad, Vaslui 731050 Romania
+ Google Map
View Venue Website