Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Beclean: Ziua Porţilor Deschise la şantierul arheologic Băile Figa

25 August, 2009

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, str. Gábor Áron, nr. 16, tel./fax: 0267/314139, e-mail: secretariat @mncr.ro

Ziua Porţilor Deschise la şantierul arheologic Băile Figa (oraş Beclean, jud. Bistriţa-Năsăud)

În organizarea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și a Universității Exeter din Marea Britanie, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Bistrița-Năsăud și al Primăriei Orașului Beclean, va avea loc marți, 25 august 2009, începând cu ora 10.00, ZIUA PORȚILOR DESCHISE la șantierul arheologic BĂILE FIGA, orașul Beclean, jud. Bistrița-Năsăud, ocazie cu care orice persoană interesată va putea urmări munca arheologilor și va primi informații legate de cercetările în curs de desfășurare.

Importanța și ineditul acestui sit arheologic vine din descoperirea a numeroase construcții și instalații de lemn cu vârste cuprinse între anul 3.000 î. Hr. și anul 1900 (datarea s-a făcut prin metoda 14C la Laboratorul Gröningen), acestea fiind urme arheologice directe de exploatare minieră a sării.

Situl arheologic „Băile Figa” este primul sit de acest tip cercetat în Europa de sud-est. Numărul mare de obiecte de lemn descoperite permite construirea unei scări dendrocronologice pentru această parte a Europei, care va permite datarea vestigiilor arheologice cu precizie de până la un an.

Colectivul de cercetare sistematică este constituit din arheologi români și britanici, sub coordonarea domnului Prof. Dr. Anthony Harding, membru al Academiei Britanice și a domnului Dr. Valerii Kavruk, director al Muzeului Național al Carpaț ilor Răsăriteni.

Evenimentul beneficiază de prezenţa domnului THEODOR PALEOLOGU, Ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice şi Marketing al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com şi muzeograf Cristina Felea, e-mail: CRIS8025@YAHOO.COM sau vizitaţi site-ul muzeului: www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro.

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Date:
25 August, 2009
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni – Sfântu Gheorghe
View Organizer Website

Venue

Situl arheologic Băile Figa
oraş Beclean, Bistrița-Năsăud Romania + Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.