Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara alături de Muzeul Național de Artă Timișoara două tururi ghidate în zilele de 26 și 27 octombrie 2022, începând cu ora 16:30, la cel mai recent proiect al muzeului, intitulat „Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek”.

26 octombrie, 2022 - 27 octombrie, 2022

Biblioteca UPT organizează alături de Muzeul Național de Artă Timișoara două tururi ghidate în zilele de 26 și 27 octombrie 2022, începând cu ora 16:30, la cel mai recent proiect al muzeului, intitulat „Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek”.
Pentru înscrieri vă rugăm să accesați linkul de mai jos:
Sunt disponibile 20 de locuri pentru fiecare tur ghidat și vor fi alocate în ordinea înscrierii.
Descriere expoziție:
Muzeul Național de Artă Timișoara are bucuria de a dezvălui publicului cel mai recent proiect.
Proiectul de cercetare, expunere și promovare este dedicat pictorului timișorean Oskar Szuhanek (n. 1887 la Tomești, Jud. Timiș – d. 1972 la Timișoara) și reprezintă cea mai amplă retrospectivă care i-a fost dedicată marelui artist până în acest moment.
Operele create de acesta, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, sunt completate de numeroase picturi și desene din colecții private, o parte din ele fiind prezentate publicului în premieră cu această ocazie.
Artistul Oskar Szuhanek a manifestat de la o vârstă fragedă un interes deosebit pentru desen, pictură și științe umaniste, fiind remarcat de pictorul Iosif Ferenczy. Prin intermediul unei burse de studii oferite de primarul Timișoarei, Carol Telbisz, el a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta (1906- 1908), unde și-a făcut debutul artistic în saloanele academice ale timpului, apoi, susținut de familie, a urmat cursurile Academiei Julian din Paris (1908-1912), continuându-și formarea prin studii și călătorii în Italia, la Vila Medici din Roma, prin intermediul Academiei Franceze. În perioada petrecută la Paris, el a avut prilejul să cunoască importanți artisti europeni precum: Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Fernand Léger, Alfred Wiegmann, Ivan Meštrović, Auguste Rodin, Anatole France sau Max Jacob. În 1912-1914 artistul a realizat călătorii de creație în nordul Africii, în Libia, Tunisia, Sicilia, etc., în satele din spațiul transilvănean în 1925, la Balcic și Constanția în 1933, dar și la Baia Mare în 1934, pentru ca apoi să se stabilească în Timișoara, căreia îi va personifica parcurile, monumentele și împrejurimile în a doua parte a vieții sale.
Notorietatea pe care o câștigă datorită talentului și prodigiozității ce îi caracterizează opera se datorează și structurii emoționale și comunicative extrovertite, calităților poliglote (vorbea fluent germana, maghiara, româna, franceza, italiana, engleza și spaniola), pasiunii pentru filosofie, literatură și psihologie.
În 1914 pictorul revine la Timișoara, și se distinge ca una dintre cele mai importante figuri ale artei interbelice bănățene, un portretist desăvârșit. Picturile surprind viața sofisticată a elitei timișorene.
Curatoarea Andreea Foanene, alături de asistenții Izabela Andronache și Alexandru Babusceac, au alcătuit o selecție de opera majore, însoțite de opere inedite, materiale documentare și lucrări foarte timpurii ale artistului.
Teme clasice, adaptate istoriei locale, precum portretul și peisajul, ne dezvăluie realitățile vieții timișorene a secolului XX într-o lumină caldă, a unui artist clasic, care a înțeles arta neoclasică prin formarea academică riguroasă, dar care a savurat cu bucurie lecția impresionismului și a modernității picturii.
Expoziția rămâne pe simezele Muzeului Național de Artă Timișoara până la începutul lunii noiembrie.

Details

Start:
26 octombrie, 2022
End:
27 octombrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/671462154363550/671527134357052/?event_time_id=671527134357052&ref=newsfeed

Organizers

Muzeul de Artă Timișoara
Universitatea Politehnică Timișoara

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website