Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bistrița: expoziția ”Minorități din România – expoziție de costume tradiționale”

15 septembrie, 2019 - 21 septembrie, 2019

”Dacă arta noastră populară nu se bucură încă de consideraţia ce i se cuvine, cauza este desigur că nu o cunoaştem în deajuns. În genere produsele ţărăneşti ajung la cunoştinţa noastră prin alterarea banală a târgoveţilor sau, în cazul cel mai bun, prin exemplarele ei cele mai comune. Arta adevărat populară, neprefăcută … trebuie căutată prin regiunile mai adăpostite, prin colţurile mai ferite de pretinsa civilizaţie … Acolo numai ea şi-a păstrat individualitatea şi naivitatea ei. Acestea îi dau de altfel farmecul ei particular, cu toate formele adesea rudimentare în cari e îmbrăcată. Oricum ar fi ele însă, aceste manifestări trebuie să ne intereseze; dacă nu din punct de vedere al frumuseţii lor, care neapărat că nu se întâlneşte la toate, dar desigur prin caracterul lor. Căci în aceste produse ale mâinei ţăranului se reflectează o parte din sufletul lui. Un refren de doină, o ie înflorită… ne desvălue în toată sinceritatea inima poporului. Prin ele ajungem să-l cunoaştem mai bine şi să-l iubim mai degrabă decât prin frazeologia uneori prea înflăcărată, alteori prea pesimistă, ce de atâta vreme ni se serveşte asupra ţăranului român”.
Al. Tzigara-Samurcaş

… si ce motiv mai bun de a redescoperi arta tradițională românească decât un nou vernisaj la care vă invităm să participați, duminică, 15 septembrie 2019, de la ora 17.00, eveniment organizat pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului. Secția de Etnografie a Muzeului Bistrița prezintă publicului bistrițean expoziția ”Minorități din România – expoziție de costume tradiționale”, un eveniment organizat în colaborare cu Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.
În cadrul expoziției sunt prezentate 25 de costume tradiționale provenite din colecția lui Emilian Madoșă. Profesor universitar, pasionat de folclor, Emilian Madoșă revine la Bistrița pentru a prezenta publicului minunatele piese de colecție provenite din diverse zone etnografice românești. La baza colecției domniei sale stau piesele moștenite din familie, de la părinți, bunici și rude apropiate din localitatea Julița, județul Arad. Fascinat de varietatea portului tradițional din zona arădeană, Emilian Madoșă a pornit la drum adunând piese specifice satelor din împrejurimi. Treptat, colecționarul și-a îndreptat atenția spre Banat și mai apoi spre alte zone etnografice din țară reușind să cuprindă în colecția sa aproximativ 3000 de piese reprezentative pentru costumul tradițional și textilele de interior.
Vă invităm, așadar, alături de noi pentru a vă bucura sufletul și a descoperi noi comori din lada de zestre a spațiului românesc .
Lansate în anul 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începând cu anul 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene, printre care și România, iau parte la această manifestare facilitând accesul la comorile culturale deținute în patrimoniu și aducând în prim-plan meșteșuguri, tradiții și arta locală, în scopul promovării și înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.
În România, Zilele Europene ale Patrimoniului, se află la cea de-a XX-a ediţie, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii şi Identității Naționale.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș

Details

Start:
15 septembrie, 2019
End:
21 septembrie, 2019
Event Categories:
,

Organizers

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
Muzeul Național Brukenthal – Sibiu

Venue

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Str. General Grigore Bălan nr. 19
Bistrița, Bistrița-Năsăud 420016 Romania
+ Google Map
View Venue Website