Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bistrița: „ME SEM ROM. Comunități rome” este expoziția care ne oferă prilejul de a vorbi despre oamenii de lângă noi, parte a minorității rome.

15 august, 2019 - 23 august, 2019

„ME SEM ROM. Comunități rome” este expoziția care ne oferă prilejul de a vorbi despre oamenii de lângă noi, parte a minorității rome. Având o vechime care se pierde în istorie, această comunitate este menționată în memoriile personalităților bistrițene precum cele ale lui Oscar Skrabel care în „Bistrița. Nostalgii citadine” descrie comunitatea romilor bistrițeni în sec XX: „Acoperișurile supradimensionate striveau parcă acele case sub povara lor și, cu toată vioiciunea adusă de mușcatele de la ferestrele mici și întunecate, aici totul părea în suferință și sărăcie. Această senzație era sesizabilă mai ales dimineața și în zilele de sărbătoare, când o liniște atotstăpânitoare, nefirească, dădea impresia unei străduțe părăsite, abandonate de curând. Zugrăvelile colorate ale caselor nu reușeau nici ele să ascundă crăpăturile și denivelările din ziduri, uimimd cu încăpățânarea lor de a rămâne în picioare, așa gârbovite cum erau. Denumirea de “Țigănime”, e atributa sinistrei străduțe, devenită ulterior Barbu Lăutaru”.
Fotografii de arhivă, vocabular român-țigănesc (ms), obiecte de colecție specifice meșteșugurilor și preocupărilor romilor, costume tradiționale și instrumente muzicale de colecție, toate acestea vor reînvia o amintire, o experiență personală și comunitară în cadrul expoziției care va fi vernisată joi, 15 august 2019, de la ora 17, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, str. General Grigore Balan. Nr. 19, Bistrița.
Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș

Details

Start:
15 august, 2019
End:
23 august, 2019
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Str. General Grigore Bălan nr. 19
Bistrița, Bistrița-Năsăud 420016 Romania
+ Google Map
View Venue Website