Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bistrița: expoziția Arta cositorului transilvănean (secolele XVI-XIX)

12 mai, 2023 - 29 august, 2023

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, vă invită la vernisajul expoziției temporare Arta cositorului transilvănean (secolele XVI-XIX). Funcție și iconografie.
Evenimentul va avea loc în data de 12 mai 2023, ora 13.00, la Casa Argintarului, str. Dornei, nr. 5.

Expoziţia are ca scop prezentarea în faţa publicului bistriţean a unor colecţii rare şi valoroase din patrimoniului generos al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
O categorie aparte o constituie şi colecţia de cositoare, care este alcătuită dintr-un număr de peste 200 de bunuri culturale, din care o bună parte sunt expuse în cadrul expoziției de față. Aceste bunuri au ajuns în patrimoniul muzeului din vechile colecții ale Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj, care a început să le colecţioneze prin achiziții şi donații, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea – începutul secolului XX.
Cele mai semnificative achiziţii au fost efectuate de la renumiţi colecţionari ai vremii, dintre care amintim pe: Adolf Resch din Braşov, Adolf Csallner din Bistriţa, Benő Grünblatt şi Albert Biró din Sibiu, contesa Ottília Wass din Cluj, prin donaţiile breslelor clujene şi de la diferite parohii protestante din Transilvania. Majoritatea pieselor au fost realizate în principalele centre de cositorie transilvănene din Sibiu, Sighişoara, Braşov şi Cluj, fiind specifice artei cositoriei din perioada cuprinsă între secolele XVII şi începutul secolului al XIX-lea.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 mai – 29 august 2023 şi poate fi vizitată de marţi până duminică în intervalul orar 10-18.
Dorim să mulţumim pentru colaborare managerului MNIT dr. Felix Marcu, dr. Melinda Mihály (curator expoziţie din partea MNIT), dr. Melinda Mitu, dr. Demjén Andrea şi dr. Ioana Cova.
Curator expoziţie CMBN: dr. George Marinescu, Alexandra Giurgea
Vă aşteptăm cu drag!
Manager, Dr. Alexandru Gavrilaş

Detalii

Începe:
12 mai, 2023
Se termină:
29 august, 2023
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo?fbid=747748630471649&set=a.215790290334155

Organizator

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Casa Argintarului – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
strada Dornei, nr. 5
Bistrița, Bistrița-Năsăud Romania
+ Hartă Google