Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bistrița: expoziția „Grâul și pâinea pe meleaguri bistrițene”, 24 noiembrie 2022 – 3 martie 2023

24 noiembrie, 2022 - 3 martie, 2023

🌾🥖Complexul Muzeal Bistrița–Năsăud are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției temporare „Grâul și pâinea pe meleaguri bistrițene”.
Evenimentul se va desfășura în data de 24 noiembrie 2022, ora 13.30, în incinta Muzeului Bistrița, sala Borgo Prund. Expoziția va fi deschisă în perioada 24 noiembrie 2022 – 3 martie 2023 și poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 9-17.
În prag de iarnă, când nu peste mult timp peste meleagurile bistrițene se va instala frigul și zăpada, Muzeul Bistrița își propune prin intermediul acestui demers expozițional inedit să readucă vara, căldura, o stare de bine și confort, astfel încât pentru o scurtă perioadă vizitatorul să fie transpus din anotimpul rece în plină vară.
Această expoziție dorește să ofere o imagine unitară asupra unei străvechi ocupații, care are vechi rădăcini pe teritoriul situat în nord-estul Transilvaniei, confirmate atât prin vestigii arheologice cât și prin obiecte etnografice, tradiții, credințe și obiceiuri referitoare la vechi rituri și ritualuri agrare.
Expoziția reunește pentru prima dată într-o temă având ca subiect principal cultivarea grâului și pâinea, obiecte de arheologie și etnografie capabile să sugereze varietatea și vechimea milenară a acestei preocupări vitale pentru om. Obiectele expuse îl poartă pe vizitator într-o călătorie imaginară prin care se pot urmări etapele principale de lucru: începând cu aratul, semănatul, seceratul, treieratul, vânturatul cu ajutorul lopeților, apoi măcinatul grâului la moară și nu în ultimul rând frământatul și coptul pâinii în cuptor.
Coordonatori expoziție: Dr. Marinescu George și Bolog Mihaela
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Dr.Alexandru Gavrilaș

Organizator

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Str. General Grigore Bălan nr. 19
Bistrița, Bistrița-Năsăud 420016 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare