Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Bistrița: expoziţia „Rugăciuni pe sticlă/Fantezii de cristal” cu lucrări ale pictorului veneţian Luigi Ballarin

7 martie - 28 martie

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită în data de 7 martie 2023, ora 13.00 la vernisajul expoziţiei cu titlu „Rugăciuni pe sticlă/Fantezii de cristal” ale pictorului veneţian Luigi Ballarin. Acesta ne propune atât lucrări care au ca sursă de inspirație poveștile scriitorului italian Mauro Neri din Trentino, cât și o serie de icoane pe sticlă realizate în interpretare proprie.
La eveniment vor fi prezenți pictorul Luigi Ballarin, scriitorul Mauro Neri din Trentino, consulul onorific pentru România în Trentino Alto Adige, d-nul Maurizio Passerotti și directorul general-manager la Muzeul Țării Crișurilor, d-nul profesor dr. Aurel Chiriac.
Organizată de Episcopia romano-catolică de Oradea și Episcopia română unită cu Roma, greco-catolică de Oradea și patronată, printre alții, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Asociația Italiani în Bihor, Comune di Trento, Pro Cultura Trento, această manifestare expozițională, aşa cum explică criticul de artă Aurel Chiriac „are drept scop să demonstreze ce înseamnă contaminarea între arta vizuală și scriitură, între culori și cuvinte, pe de o parte, iar, pe de altă parte, ce înseamnă contactul între popoarele trăind la sfârșitul secolului al XIX-lea în Imperiul Austro-Ungar, când legendele transilvănene și poveștile trentine s-au întâlnit prin comercianții ambulanți care au circulat în arealul geopolitic mai sus precizat”.
„Ajuns la Sibiel, Rudolf Bocher Milpoch vânzător ambulant din Trentino a fost invitat în casa prietenului său Anastasiu pentru a descoperi icoanele pe sticlă ortodoxe aflate pe pereții încăperilor. Acestea l-au fermecat, determinându-l să le cumpere pentru a le purta în regiunea lui de baștină, Val dei Mòcheni (Trentino). La fel ca atunci, la Sibiel, Luigi Ballarin, un artist vizual contemporan italian, a fost impresionat de arta iconarilor români, reușind astăzi să ne propună 21 de icoane (20 pe sticlă, una pe pânză) într-o interpretare plastică personală. La acestea se adaugă și 20 de picturi pe pânză (lucrări de sine stătătoare), care ilustrează într-un limbaj estetic original legendele relatate de Mauro Neri”. Astfel, cei doi își arată respectul față de o lume autohtonă care întotdeauna a știut să își respecte tradițiile.
În opinia curatorului expoziției profesorul dr. Aurel Chiriac „Mesajul creațiilor expuse, precum și a poveștilor lui Mauro Neri este următorul: oamenii devin mai buni și progresează când cultura lor se contaminează cu cultura celuilalt. Întâlnirea cu celălalt este singura care dă sens vieții noastre”.
Prezintă:manager, dr.Alexandru Gavrilaș și istoric de artă dr. Vasile Duda.
Vă așteptăm cu drag!
MANAGER,
Dr. Gavrilaș George Alexandru

Detalii

Începe:
7 martie
Se termină:
28 martie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=708062657773580&set=a.215790290334155

Organizatori

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
Muzeul Țării Crișurilor – Oradea

Loc de desfășurare

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Str. General Grigore Bălan nr. 19
Bistrița, Bistrița-Năsăud 420016 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare