- This event has passed.
Bistrița: povestea mărțișorului, concurs
2 februarie, 2022 - 20 februarie, 2022
Dragi copii,
Poetul George Coșbuc, spunea într-un studiu dedicat vestitorului primăverii că „scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curăție în suflet…”.
Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai frumoase sărbători ale începutului de primăvară. Cu această ocazie, tradițiile și obiceiurile vechi de mii de ani sunt aduse în centrul atenției. După cum deja știm, în credința populară, Mărțișorul are diferite semnificații. Cândva, oamenii credeau în puterea magică a acestuia. Astăzi, însă, valoarea lui începe să fie dată într-o mare măsură de creația artistică.
Știați că cel mai lung mărțișor din lume a fost realizat în anul 2015 de locuitorii din Vidin, Bulgaria? Simbolul primăverii are 17 kilometri și a fost omologat de Cartea Recordurilor.
Dragi elevi și dascăli, cu siguranță că majoritatea ați fost în vizită la muzeu cel puțin o dată. Plecând de la ideea de muzeu, de la obiectele care v-au atras atenția în secțiile de artă, etnografie, istorie sau istorie naturală, anul acesta venim cu o propunere inedită. Noi, cei de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cunoscând creativitatea și implicarea de care dați dovadă, vă invităm să ne fiți alături în demersul nostru de a sărbători începutul primăverii și de a duce tradiția mai departe, într-un mod unic și original prin realizarea unor mărțișoare din diverse materiale (pânză, acuarelă, plastilină, ceramică, origami, materiale ecologice, etc.) care să aibă drept sursă de inspirație, obiectele prezentate în expozițiile permanente ale Muzeului Bistrița.
Creațiile voastre vor fi valorificate într-o prezentare virtuală care va rula toată luna martie atât pe site-ul www.complexulmuzealbn.ro, cât şi pe pagina de Facebook a muzeului.
Toate materialele trebuie să fie însoțite de nume, prenume, clasa şi școala de proveniență şi vor putea fi trimise în perioada 02.02.2022-20.02.2021, pe adresa de e-mail sofiaadriana11@yahoo.com.
Ne rezervăm dreptul de a selecta cele mai expresive lucrări!
Pentru detalii suplimentare nu ezitați să contactați inițiatorul acestui proiect:
Muzeograf, Adriana Stancu: 0740753442