Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Brașov: demonstrație de încondeiat ouă la Muzeul de Etnografie Brașov

6 iunie @ 13:49 EEST

afis incondeiere oua

DEMONSTRAȚIE DE ÎNCONDEIAT OUĂ

LA MUZEUL DE ETNOGRAFIE BRAȘOV

Muzeul de Etnografie Brașov, situat pe Bdul Eroilor nr, 21 A, vă invită luni, 25 aprilie de la orele 12:00, la o demonstrație de încondeiat ouă de Sfintele Paști.

Această demonstrație practică este susținută de mai multe femei originare din satul Cuciulata, comuna Hoghiz: Mariana Stroe, Anca Roșală, Georgiana Roșală, Marioara Neamțu, Ileana Roșală și Bianca Stroe, care transmit mai departe acest meșteșug tradițional.

Pentru încondeiatul ouălor se folosește metoda „scrierii” cu un instrument special numit condei și ceară de albine încălzită. Pe oul fiert se conturează motive decorative cu ceară precum: coada rândunicii, broasca, căpăstrul, cârja, fierul de plug, cărarea rătăcită, frunza de stejar, vioara, cuibul de rândunică, cuibul de viespi etc. După contrarea modelelor, oul se scufundă în vopsea roșie obținută pe cale vegetală în trecut, azi din coloranți Galus. Pe ouă se mai „scrie” anul când au fost realizate și urările de: „La mulți ani! sau Hristos a înviat!

În satul Cuciulata, ouăle se dăruiesc copiilor în prima și în a doua zi de Paști!

Meșteșugul încondeierii ouălor, practicat în preajma sărbătorilor de Paști a dus faima localității Cuciulata peste hotarele satului.

Vă așteptăm!

Detalii

Dată:
6 iunie, 2023
Oră:
13:49 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment: