Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Brașov: Expediție etnografică pe urmele mocanilor săceleni din sudul Raionului Cahul

8 iunie, 2018 - 12 iunie, 2018

În perioada 8 iunie – 12 iunie 2018 Muzeul de Etnografie Braşov împreună cu Institutul de Etnografie şi Folclor „Ctin Brăiloiu” București, Muzeul Brăilei /România/ și Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul/Republica Moldova demarează proiectul comun de cercetare privind fenomenul de emigrare a unor grupe mari de mocani săceleni în Basarabia. Urmele lor în Basarabia au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi.
Mocanii străbăteau pășunile Carpaților, ajungând cu turmele lor la munte, vara, iar iarna, o parte din ei coborau cu oile spre ținuturile de stepă Bălțile Dunării, Nistrului sau a Tisei, cutreierând până în secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea tot întinsul Bărăganului, Dobrogea și Basarabia, unii ajungând și mai departe, până în Crimeea și Caucaz.
Echipa de cercetători și studenți din Cahul vor încerca să ajungă pe urmele acestor români dârzi și răzbătători, care au construit așezări în sudul Basarabiei, au continuat să practice oieritul până astăzi, care au o identitate proprie.

Muzeul de Etnografie Braşov

Bd. Eroilor nr. 21 A, 500030 Braşov, România
Telefon: +40.268.476.243; Fax: +40.268.475.562

Detalii

Începe:
8 iunie, 2018
Se termină:
12 iunie, 2018

Organizatori

Muzeul de Etnografie Brașov
Muzeul Brăilei „Carol I”

Loc de desfășurare

Raionul Cahul
Moldova, Republic of + Hartă Google