
- Acest eveniment a trecut.
Brașov: NOAPTEA MUZEELOR 2016 la Muzeul de Etnografie Brașov
9 iunie @ 00:40 EEST
În perioada 20-22 mai 2016, Muzeu de Etnografie Brașov împreună cu filialele acestuia, marchează evenimentul „Noaptea Muzeelor” și „Zilele europene ale patrimoniului mulinologic ”.
20 mai 2016

Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A
ora 12.30 – Conferință de presă – temele abordate: expoziția „Muzeele pierdute” organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov și prezentarea programului dedicat „Nopții muzeelor”
Muzeul de Artă Brașov, Bd. Eroilor nr.21
ora 14.00 – vernisajul expozițiiei „Muzeele pierdute” organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov
21 – 22 mai 2016 „Zilele europene ale patrimoniului mulinologic”
În perioada 21 – 22 mai 2016 se desfășoară a XXII-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, proiect inițiat de Federația Morilor din Franța. Muzeul de Etnografie din Brașov este singurul partener din Romania al acestei asociații, aducând în atenția publicului instalațiile tradiționale, mărturii ale civilizației rurale cu valoare patrimonială deosebită. Obiectivele prezentate de noi se regăsesc pe site-ul evenimentului: http://www.journees-europeennes-des-moulins.org/
Muzeul Etnografic Săcele, Bd. Brașovului nr. 153, Săcele
program vizitare: 10.00 – 18.00
Vizite ghidate la complexul de instalații tradiționale pentru finisat țesăturile groase de lână, unde puteți vedea o piuă, o vâltoare și un teasc de presat dimia. Aceste instalații au funcționat în satul Tărlungeni până în 1994, iar pentru a fi salvate si conservate au fost achiziționate de Muzeul Etnografic din Săcele. Vor avea loc de asemenea proiecți de filme documentare: despre familia fostului proprietar al ansamblului și despre cum funcționau aceste instalații din Tărlungeni (piuă și teasc de presat dimia) și de asemenea despre moara de măcinat făina din Ohaba și complexul de prelucrat straie din Lisa (vâltoarea și dârsta).
Intrarea liberă.
Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea, Str. Republicii nr. 191, Rupea
program vizitare: 09.00 – 16.00
Proiecții de filme documentare despre instalațiile hidraulice tradiționale din Lisa (vâltoarea și dârsta) și Tărlungeni (piuă și teasc de presat dimia), folosite la prelucrarea țesăturilor groase din lână, precum și despre moara de măcinat făina din Ohaba.
Intrarea liberă
Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A
program de vizitare: 10.00-18.00
Proiecții de filme documentare despre instalațiile hidraulice tradiționale din Lisa (vâltoarea și dârsta) și Tărlungeni (piuă și teasc de presat dimia), folosite la prelucrarea țesăturilor groase din lână, precum și despre moara de măcinat făina din Ohaba.
21 mai 2016 „Noaptea muzeelor”
Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A
program de vizitare: 10.00-18.00
program „Noaptea Muzeelor”: 18.00-23.00
1. Proiecția filmului-protest „Muzeele pierdute”
2. Proiecții filme documentare în cadrul „Zilelor europene ale patrimoniului mulinologic”
· Atelierul tradițional de prelucrat straie din Lisa
· Ferecatul pietrelor de moară. Moara Șerban de la Ohaba
· Piua cu ciocane a familiei Beșchea din Tărlungeni
· Teascul de presat dimie din Tărlungeni
3. Proiecții filme documentare în cadrul expoziției „Sate românești-tezaure umane vii”
· Feciorescul din Ticușu Nou – joc tradițional din România inclus în lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO
· Turca din Cuciulata- obicei al cetei de feciori la Crăciun
4. Jocul CUiB, în colaborare cu Asociația Carpaterra, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani, joc de tip board-game educațional construit în jurul ideii de migrație a păsărilor, o nouă metodă de abordare a temelor globale.
Corina Voicu
muzeografafie Braşov
Bd. Eroilor nr. 21 A, 500030 Braşov, România
Telefon: +40.268.476.243; Fax: +40.268.475.562
E-mail: muzeu@etnobrasov.ro
http: // www.etnobrasov.ro/