Loading Events
 
 

RO: Asociația Ceangăilor Bârsa a realizat o serie de caiete tematice legate de cultura, tradițiile și obiceiurile ceangăilor din Mun. Săcele, zona etnografică Șapte Sate. Pentru început, primele trei teme alese sunt: încondeierea ouălor, țesăturile și culinăriile locale tradiționale. Caietele apar în două limbi, în limba maghiară și română. Proiectul dorește să contribuie la păstrarea și punerea în valoare a patrimoniului, precum si a valorilor culturale tradiționale, respectiv să promoveze dialogului intercultural și punerea în valoare a diversității etnoculturale din municipiului Săcele și Țara Bârsei. Aceste volume vor informa pe deoparte localnicii, vor fi caiete de lucru pentru cei interesați să practice încondeierea ouălor sau să țese folosind motive locale, cât și materiale de promovare a multiculturalității săcelene la nivel regional, național și internațional.
Caietele au fost prezentate deja cu diferite ocazii (de ex. Zilele Sfântului Mihai – Săcele, Conferința micilor agricultori – Brașov, respectiv Sf. Gheorghe) și urmează alte prezentări în viitor. Pentru a afla umtăroarele prezentări urmăriți această pagină.

HU: A Barcasági Csángó Alapítvány tematikus füzetek sorozatát mutatja be, amelyek a barcasági csángók kultúrájával, hagyományaival és szokásaival foglalkoznak. Az első három téma: az írott tojások mintakincse, hagyományos helyi ételek és a szőttesek motívumai. A kiadványok két nyelven jelennek meg, magyarul és románul. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a helyi örökség, a hagyományok, valamint a kulturális értékek megőrzéséhez, illetve előmozdítsa a kultúrák közötti párbeszédet. Ezek a nyomtatványok tájékoztatják a helyi lakosokat, munkafüzetek azok számára, akiket érdekel a tojásírás vagy szövés, azoknak helyi motívumai, valamint népszerűsítik a Barcaságot regionális, nemzeti és nemzetközi szinten.
A füzeteket már több helyszínen bemutattuk (pl. Szent MIhály Napok, Gazdák találkozója Brassóban és Sepsiszentgyörgyön), illetve a továbbiakban több alkalommal és helyszínen kívánjuk ezek által népszerűsíteni régiónkat. A következő alkalmakról az alábbi oldalon értesülhetnek..

Details

Date:
10 December, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul de Etnografie Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Etnografie Brașov
B-dul Eroilor nr. 21A
Brașov, Brașov 500030 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *