Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brașov: Primăvară poetică poloneză, lectură publică din creația semnată de Wislaa Szymborska

10 May, 2012

Asociatia Colors Brasov si Biblioteca Judeteana “George Baritiu” Brasov organizeaza Primăvară poetică poloneză – lectura publica din creatia semnata de Wislawa Szymborska  Joi, 10.05.2012, la Mansarda Casei Baiulescu, incepand cu orele 15,00 veti avea prilejul sa audiati poeziile autoarei, în limba polona si in traducere,  in lectura voluntarelor poloneze ale Asociaţiei Colors Braşov. ‘
Evenimentul se desfasoara în cadrul Festivalului Primăvara poeţilor, organizat de Asociatia Libris Cultural Brasov.
Lectura publica se doreste un omagiu cuvenit memoriei poetei si creatiilor ei, citite si traduse pretutindeni, in multe limbi europene, in araba, ebraica, japoneza si chineza.

Wislawa Szymborska (1923-2012) s-a nascut la Bnin, in Koznic, voievodatul Poznan, dar a trait pana la sfarsitul vietii in Cracovia, vechea capitala a Poloniei, oras universitar dinamic si centrul unei intense vieti literare si jurnalistice. Este descrisa ca un “Mozart al poeziei” pentru ironia, paradoxul, sinceritatea, pretuirea detaliilor, simtul fin si analiza sagace, dar delicata in acelasi timp a temelor.

A debutat ca ilustrator de carte, apoi ca poeta imediat dupa al doilea razboi mondial. Poeziile ei s-au maturizat sub influenta lui Czeslaw Milosz, iar volumele sale au cucerit an de an publicul. A fost jurnalista, editor, eseista si traducatoare din literatura franceza si germana. In 1996 a primit premiul Nobel pentru Literatura, o recunoastere internationala a talentului si inspiratiei sale. In limba romana, volumele ei in selectii atent intocmite au fost traduse, printre altii, de Constantin Geambasu si Passionaria Stoicescu.

Wislawa Szymborska este si ramane o voce poetica singulara, semnificativa a literaturii universale, originara dintr-o tara invecinata cu noi prin istorie si cultura impartasite inca din evul mediu si epoca Renasterii.

Details

Date:
10 May, 2012
Event Category:
Event Tags:

Organizer

Biblioteca Județeană George Barițiu – Brașov
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.