Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brăila: „Dialoguri despre Mihail Sebastian, la 115 ani de la naștere” – vineri, 9 decembrie 2022, ora 14.00, Foaierul Teatrului „Maria Filotti”.

9 decembrie, 2022

„Dialoguri despre Mihail Sebastian, la 115 ani de la naștere” – vineri, 9 decembrie 2022, ora 14.00, Foaierul Teatrului „Maria Filotti”. Intrarea este liberă.
Organizatori: Muzeul Brăilei „Carol I” și Teatrul „Maria Filotti”.
Participă:
Narcisa Novac
Nicholas Cațianis Jr.
Viorel Coman
Daniel Kițu
Zamfir Bălan
***
„Cred că nu m-am temut niciodată de oameni sau de lucruri, ci numai de semne și simboluri. Copilăria mea a fost otrăvită de al treilea plop din curtea bisericii Sfântului Petru, misterios, înalt, negru, cu umbra căzând în nopțile de vară prin fereastră, până deasupra patului meu – panglică neagră tăindu-mi în dungă cuvertura –, prezență care mă înfiora, fără să înțeleg, fără să întreb. (…)
Dar am trecut Dunărea, într-o luntre spartă, în baltă, spre satele lipovenești și mi-am sumecat simplu mânecile cămășii, când mi se părea că fundul putred n-are să mai țină. Și Dumnezeu știe cât de prost înotam. (…)
Știu însă ce înseamnă spaima. Asta da. Am fost terorizat până la încleștare, până la paralizie, de mici nimicuri pe lângă care toată lumea cealaltă trecea nesimțitoare, dar care în viața mea năvăleau cu mari dimensiuni, cu adânci presimțiri. Degeaba mă apropiam ziua de plopul de peste drum, degeaba îi pipăiam coaja neagră și rupeam cu unghia însângerată așchii din lemnul descoperit printre crăpături. „Nu e decât un plop”, îmi spuneam, rezemat cu spatele de el, ca să-l simt aproape și să nu-l uit. Îl uitam totuși seara, când rămâneam singur în odaie, culcat ca totdeauna la ceasurile zece; din stradă se mai auzeau pași de trecători, voci înăbușite, strigări rare. Pe urmă, liniștea urma cunoscută, după un ritm și cu o gradație pe care o știam. Cu un efort, aș izbuti poate si acum să-mi amintesc cele trei-patru zvâcniri interioare cu care începea noaptea mea, adevărate trepte ce mă coborau fizic în întuneric și în tăcere. Atunci umbra plopului mă regăsea încleștat, cu pumnii strânși, cu ochii deschiși mari, voind să strig și neștiind cum și după cine.” (Mihail Sebastian, De două mii de ani)

Details

Date:
9 decembrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=642592637656067&set=a.584964136752251

Organizer

Muzeul Brăilei „Carol I”

Venue

Teatrul „Maria Filotti” – Brăila
Strada Mihai Eminescu 2
Brăila, Brăila 810026 Romania
+ Google Map
View Venue Website