Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Brăila: Expoziţia itinerantă foto-documentară „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan”

1 iunie - 30 iunie

Expoziţia itinerantă foto-documentară „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan” – la sediul Muzeului Brăilei „Carol I”, sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” (Piața Traian, nr. 3)

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Istorie găzduiește o nouă expoziție cu tema „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan”, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”, la sediul din Piața Traian, nr. 3.
Expoziția, realizată de Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Fundația Academia Civică, este alcătuită din 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii ʼ50, elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, nunţile, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”.
Coordonator: Cătălina Mârza, muzeograf.
Obiectivul aşa-numitului „plan de evacuare a zonei de frontieră cu Iugoslavia, pe o fâşie de 25 de km, a elementelor care prezintă un pericol prin prezenţa lor în zonă” a vizat în fapt distrugerea elitei ţărăneşti, indiferent că erau români, sârbi, germani sau maghiari, din actualele judeţe Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi,
Deportările din Banat (1951-1956) au avut ca sursă de inspiraţie modelul sovietic al dislocărilor în stepă, iar în acest context, câmpia Bărăganului, dominată de secetă şi de ierni geroase, constituia zona geografică propice pedepsirii şi „reeducării” elitelor provenite din mediul rural, măsurile de dislocare fiind pregătite de Securitate încă din anul 1950.
Textele explicative sunt completate de fragmente de amintiri, sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului.
Fotografia de pe afiș este realizată la Zagna, în data de 15 iulie 1954 și aparține familiei Puiul Domnica.

Cătălina Mârza, muzeograf – Secţia Istorie

Detalii

Începere:
1 iunie
Se termină:
30 iunie
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

Muzeul Brăilei „Carol I”
Piața Traian nr. 3
Brăila, Brăila 810153 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.muzeulbrailei.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *