Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brăila: Foto-expoziţia „Colibri” – în perioada septembrie-noiembrie 2021, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secţia Ştinţele Naturii (Parcul Monument).

28 September, 2021 - 30 November, 2021

Foto-expoziţia „Colibri” – în perioada septembrie-noiembrie 2021, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secţia Ştinţele Naturii (Parcul Monument).
Foto-expoziţia este alcătuită din 50 de planşe în care sunt prezentate cele mai frumoase specii ale acestei mari familii – Trochilidae -, dar şi informaţii interesante cu privire la acestea.
Pe întreg continentul american trăieşte o mare familie de păsări „bijuterii ale naturii”, numite păsări colibri sau păsări-muscă. Colibri fac parte din familia Trochilidae, o familie numeroasă alcătuită din peste 400 de specii.
Această vieţuitoare atât de mică, colorată în nuanţe de verde metalizat sau maro, a reuşit să stârnească fascinaţia oamenilor prin modul de viaţă şi prin frumuseţea ei aparte. Numele de «colibri» provine din limba unui trib de amerindieni, Taínos, şi se traduce prin „pasărea zeilor”.
Păsările colibri sunt foarte utile în procesul de polenizare, existând anumite specii de plante care nu pot fi polenizate decât cu ajutorul acestor păsări. Sunt singurele păsări care se hrănesc cu nectarul florilor, asemeni muştelor, bondarilor şi fluturilor, având ciocul şi limba adaptate acestui tip de hrană. Pentru a se putea opri să soarbă nectarul unei flori, acestea fâlfâie din aripi cu o uimitoare iuţeală, (50-70 de bătăi pe secundă).
Păsările colibri reprezintă o adevărată concurenţă pentru insecte, atât datorită atracţiei lor pentru nectarul dulce al florilor, cât şi prin dimensiunile lor reduse şi culorile irizate ale penajului.
Datorită modului lor specific de a se hrăni în zbor alergând din floare în floare, se aseamănă mai mult cu fluturii de noapte, cu care sunt adesea confundate, îndeosebi cu Macroglossum stellatarum sau Sphinx colibri, fluture care migrează şi în România.
Consumă zilnic o cantitate de sucuri de 2 ori mai mare decât greutatea proprie şi cad într-o stare de toropeală pe timpul nopţii sau în perioadele reci ale zilei, timp în care frecvenţa cardiacă şi respiratorie sunt radical încetinite, de asemenea şi consumul de energie.
Zboară cu o viteză de 47-95 km/h, viteză uluitoare pentru nişte păsări atât de mici. Totodată sunt singurele păsări care pot zbura înapoi cu aceeaşi sprinteneală de săgeată. Deoarece îşi pot roti aripile în cerc, acestea pot zbura înainte, înapoi, sus, jos, lateral, în zig-zag sau să stea suspendate în aer pur şi simplu.
Datorită consumului mare de energie, cauzat de rapida şi neîntrerupta fâlfâire a aripilor, inima lor este mare în raport cu greutatea corpului (2,4%).
Cuiburile minuscule sunt adevărate bijuterii: nu întrec mărimea unei coji de nucă sau a unui degetar mai larg şi sunt construite cu măiestrie din bucăţi de muşchi, licheni, fire de mătase lipite între ele cu fire de pânză de păianjen şi căptuşite în interior cu puf. În ele vor fi depuse două ouă albe, care vor fi clocite şi îngrijite cu devotament de către femelă până când puii vor creşte şi se vor putea hrăni şi singuri. Toate păsările sunt creaturi fascinante, însă există multe caracteristici neobişnuite ale păsărilor colibri care fac aceste păsări uimitoare, chiar şi pentru ornitologii cei mai experimentaţi.
Vă aşteptăm, cu drag!
Dr. Nicolae Onea, șef Secția Științele Naturii.

Details

Start:
28 September, 2021
End:
30 November, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Brăilei „Carol I”

Venue

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științele Naturii
Șoseaua Parcului nr. 15
Brăila, Brăila 810296 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.