Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brașov: Expoziția „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare”

24 iunie - 30 iunie

Expoziția „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” la sediul Muzeului de Etnografie de pe Bd-ul Eroilor nr. 21 A, unde veți putea admira ii lucrate manual, după modele recuperate din vechile cămăși ale bunicilor și din albume de cusături.

Expoziția reunește ii și cămăși lucrate cu migală și pasiune de doamnele din grupuri de șezătoare din Brașov, Codlea și Făgăras, Sfânu Gheorghe și chiar Constanța. Iile prezentate în expoziție au ca sursă de inspirație diferite regiuni ale României, subliniind diversitatea și rafinamentul portului tradițional.  Prin activitatea acestor grupuri de șezătoare se reușește revitalizarea costumului tradițional, iar modele uitate sunt readuse la viață. Tot în cadrul expoziției puteți admira cămăși care fac parte din portul național al Junilor din Șcheii Brașovului. Aceste cămăși sunt purtate cu mândrie de către Junii Albiori și Roșiori și sunt purtătoare de simboluri creștine și păgâne precum vița de vie, soarele, trifoiul cu patru foi, pomul vieții.

Expoziția „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” își propune să aducă în lumină bogăția culturală și creativitatea artistică a acestui popor care a brodat pe ie simboluri arhaice ce refac legătura cu o lume mistică și care au semnificații profunde legate de credințele și supersțiile țăranului român. Aceste simboluri crează punți între generații și sunt manifestarea identității culturale românești.

Vă invităm așadar, să descoperiți și să explorați bogația portului popular văzut ca reflexie a spiritualității poporului român.

 

Details

Start:
24 iunie
End:
30 iunie
Event Category:

Organizer

Muzeul de Etnografie Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Etnografie Brașov
B-dul Eroilor nr. 21A
Brașov, Brașov 500030 Romania
+ Google Map
View Venue Website