Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Brașov: expoziția „Urmele mocanilor săceleni în „California românească”/ Basarabia”

8 august - 31 august

Miercuri, 8 august 2018, ora 13.00, Muzeul de Etnografie Brașov, cu sediul situat pe Bd. Eroilor nr. 21A, vă invită la deschiderea expoziției Urmele mocanilor săceleni în „California românească”/Basarabia. Această expoziție este partea a doua a studiului transhumanței în zona celor șapte sate săcelene, prima expoziție pe acestă temă fiind „Urmele mocanilor săceleni în Dobrogea” . (2013)
Expoziția prezintă câteva familii de mocani din Săcele: Voinea, Aldea, Circa, Șerban-Mocanu, Tătaru și Beșleagă, și totodată familia Gologan, toți oieri vestiți, gospodari cu rost, respectați și cu dragoste de țară.
Mocanii săceleni păşteau oile din primavară până în toamnă pe păşunile alpine de pe versantele transilvănene, muntene şi moldovene ale Carpaţilor şi le iernau de toamna până primavara în Bărăgan şi bălţile Dunării. Rolul lor în dezvoltarea economică, socială şi culturală  a aşezărilor din Dobrogea și Basarabia a fost unul pregnant. Urmele lor au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi. Mocanii n-au adus cu ei doar turmele de oi, dar și graiul românesc, datinile, obiceiurile și cântecele lor care s-au regăsit în timp în satele dunărene și dobrogene. 
 Prin pasul Bratocea, mocanii, străbăteau în  pășunile Carpaților, ajungând cu turmele lor la munte, vara, iar iarna o parte din ei coborau cu oile spre ținuturile de stepă și Bălțile Dunării, Nistrului sau a Tisei, cutreierând până în secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea tot întinsul Bărăganului, Dobrogea și Basarabia, unii ajungând și mai departe, până în Crimeea, Caucaz, avântându-se chiar prin Turcia spre Macedonia.
În cadrul evenimentului vă invităm să degustați brânzeturi preparate după rețete tradiționale de la Ferma Cățean din Rodbav și vestitele plăcinte mocănești cu refrec.
Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
Muzeul de Etnografie Brasov <muzeu@etnobrasov.ro>

Leave A Comment