Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Braşov: Expoziţia ”Şcheieni şi albumul lor de familie”

16 noiembrie, 2009

La aceasta prima editie : familiile PESTREA ( reprezentata de Steluta Pestrea – profesor si scriitor ) si SBARCEA ( reprezentata de Ileana Sbarcea Muresanu – artist plastic )

Expoziţia” Şcheieni şi albumul lor de familie” (I)

Expoziţia “Şcheieni şi albumul lor de familie” (I) are ca subiect evidenţierea unor elite ale Braşovului care au avut legătură cu Şcheiul, prin origine sau preocupări. Ideea de arata o altă faţetă a acestui cartier, odată o comunitate rurală românească, profund tradiţională şi evoluţia ei de integrare în lumea urbană, prin comportament, cultură şi educaţie, este ilustrată de două nume descoperite şi actualizate cu ajutorul albumului de familie. Ele sunt legate de numele profesorului şagunist de Latină şi Greacă, Nicolae Pestrea, născut în Şchei, şi a doctorului Theodor Sbârcea, care cu devotament şi dragoste de oameni, în perioada interbelică, a fost medicul şcheienilor.

Albumul de familie păstrat de urmaşi (prof. Steluţa Pestrea – Suciu şi artistul plastic Ileana Sbârcea Mureaşanu) schiţează portrete semnificative, biografii dar mai ales un parcurs profesional de excepţie, care s-a dezvoltat într-o lume de sorginte tradiţională şi totuşi modernă ca viziune, educată cu respect pentru valorile intelectuale cu urme meritorii până astăzi.

Expoziţia deschide această serie a modelelor strălucite care au rămas încă în memoria afectivă a locului fiind redate publicului pe tot parcursul anului 2010.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nicolae Pestrea fiul lui Dumitru şi al Mariei Pestrea s-a născut la 14 noiembrie 1907 în Scheii Braşovului. A urmat Liceul ,,Andrei Şaguna” pe care l-a absolvit în anul 1928. Diriginte l-a avut pe profesorul Vasile Neguţ, iar ca director al liceului pe dr. Iosif Blaga. Colegul său de bancă a fost Dimitrie Macrea, viitorul academician, care i-a fost prieten o viaţă întreagă.

Între anii 1929-1934 a urmat Facultatea de Litere din Cluj luându-şi licenţa în limbi clasice (latina, greaca) şi arheologie. Paralel a urmat şi Facultatea de Drept. A avut profesori eminenţi: Ştefan Bezdechi, Sextil Puşcariu, Bogdan-Duică, Constantin Daicoviciu, Theodor Capidan.

Nicolae Pestrea a activat ca profesor la liceele: ,,Radu Negru” din Făgăraş, ,, Alexandru Odobescu” din Bistriţa Năsăud, ,, Avram Iancu” din Brad, ,, Andrei Şaguna” din Braşov, Şcoala Medie nr. 4 (actualul Colegiu Naţional de Informatică), Şcoala generală nr. 3 din Braşov.

După reforma învăţământului din 1948 şi-a întrerupt activitatea ca profesor reluând-a în 1950. Eminentul profesorul de limbă şi literatură latină, om de mare caracter a onorat peste două decenii catedra de latină şi română a Liceului ,,Andrei Şaguna” din Braşov

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dr. Theodor Sbârcea s-a născut la 9 martie 1871 în Topliţa, jud. Harghita, din părinţi ţărani, unde urmează şi şcoala primară. Primele clase liceale începute la Gheorghieni le continuă la Şcoala grănicerească din Năsăud. Din 1897 urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj, după terminarea cărora va deveni asistentul profesorului dr. Leo Davida la Insitutul de Anatomie. În perioada 1900 – 1905 lucrează ca medic în plasa Feldioara, fiind primul medic român de circumscripţie din judeţul Braşov.

Între anii 1905 – 1919 funcţionează ca medic la Satulung, unde luptă printre altele pentru eradicarea gravei epidemii de gripă tifoidă, fiind decorat de regimul austro-ungar. Printre realizările acestei perioade se numără organizarea unui spital de Cruce Roşie la Zizin, construirea unui dispensar medical la Tărlungeni şi începerea lucrărilor la Spitalul Mârzescu în Braşov.

În anul 1919, Dr. Gh. Baiulescu, prefectul judeţului Braşov, îl numeşte medic primar al judeţului, post ocupat până în aprilie 1930 când a fost trecut la pensie. În perioada următoare acordă asistenţă medicală pacienţilor din zona Şchei, de multe ori gratuită fiind stimat şi respectat de şcheienii care i-au adus un omagiu în ziua înmormântării, 10 septembrie 1949.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dr. Ioan Aurel Sbârcea a fost cea mai remarcabilă personalitate a obstreticii şi ginecologiei din Braşov, fondator de şcoală, un bun profesionist cu o atitudine morală impecabilă fiind apreciat şi respectat nu numai de personalul medical din Braşov, ci şi din ţară.

În calitate de şef de secţie şi conducător al reţelei de obstetrică şi ginecologie din judeţul Braşov, a pregătit peste 30 de medici în această specialitate.

Datoria noastră de onoare şi de suflet este să dăm Maternităţii Braşov numele acestei personalităţi iar de astăzi acesta se va numi ,,Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Dr. Ioan Aurel Sbârcea”.

(Dr. Dan Gogonea, 2002)

 

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Detalii

Dată:
16 noiembrie, 2009
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,

Organizator

Muzeul de Etnografie Brașov
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Etnografie Brașov
B-dul Eroilor nr. 21A
Brașov, Brașov 500030 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare