Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Braşov: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

23 April, 2019 @ 00:00 EEST

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului  este un proiect – pilot in Romania care  propune un discurs muzeal modern intr-o cladire istorica din secolele XVI – XVIII  aflat in centrul vechi al Brasovului. Sunt ilustrate mentalitati si  comportamente specifice  secolelor XVII, XVIII, XIX si XX , un univers urban in miscare care este construit pe verticala pe masura ce se parcurg cele 4 nivele ale imobilului. Aici se intalneste Orientul si Occidentul  datorita comertului international practicat de sute de ani.

Realizarea Muzeului Civilizatiei Urbane a Braşovului este un proiect de anvergurăcare a avut in vedere sublinierea relaţiei dintre valoarea exceptionala a monumentului istoric, recent restaurat, situat in piata Sfatului din Braşov si conceptia originala de ilustrare a unei societati urbane; ne referim la modul de viaţa intr-o lume urbana, diversificata etnic, cu status-uri sociale si economice riguros reglementate, cu preocupări si comportamente cotidiene proprii.

Pentru personalizarea muzeului brasovean, in mod special s-a pus accentul pe contextulgeografic al Braşovului, care a dezvoltat legaturi comerciale si economice cu Orientul şi Occidentul în decurs de patru secole, fiind un oras la raspantia celor doua continente.

Este un proiect pilot in Romania, inedit prin constructia expunerii muzeale in functie de nivelele cladirii – monument istoric – care permite, datorita transformarilor in timp, sa sustina un discurs muzeal despre societatea urbana, cu reprezentari dominante pentru secolul al XVII-lea, al XVIII-lea, al XIX-lea şi XX. Parcursul pe verticala inseamna descoperirea de catre vizitator a unor contexte de civilizatie care corespund fiecarei perioade istorice pe masura ce vizitam subsolul, parterul, etajul si mansarda.

Este subliniat rolul pietei ca spatiu  de desfasurare a marfurilor si oamenilor. In acest perimetru erau dispuse pravaliile numite “bolţi” deoarece erau adapostite in ganguri cu bolta, pivnite de depozitare, hanurile, case de locuit; toate acestea dau dimensiunea unei lumi in miscare  care produce, cumpara si vinde , face tranzactii, faciliteaza intalniri intre oamenii veniti din Europa dar si din Orient pentru negot.

Influenta Vienei si a marilor orase europene in secolul al XIX-lea emancipeaza Brasovul care preia stilul si moda timpului schimband mentalitati si atitudini in ce priveste locuirea, imbracamintea, meseriile artistice, perceptia familiei, a comunitatii urbane, chiar memorizarea acestei societati prin fotografie.

O noua viziune asupra brasovului vechi, cu recunoscute traditii, oras cosmopolit si multicultural, integrat marilor rute comerciale internationale, este obiectivul principal pe care Muzeul civilizatiei urbane si l-a propus.

Dr. Ligia Fulga

Details

Date:
23 April, 2019
Time:
00:00 EEST
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
View Organizer Website

Venue

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Piața Sfatului Nr. 15
Brașov, Brașov Romania
+ Google Map
Phone:
+40 (0)268 476 243
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.