Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Braşov: Săptămâna premierelor ruseşti pe marele ecran

17 septembrie, 2012 - 23 septembrie, 2012

 

FESTIVALUL DE FILM RUSESC KINO+ 2012

ediţia II

CARAVANA KINO+ REVINE LA CASA BAIULESCU DIN BRAŞOV

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi) şi Reţeaua de cultură anunţă lansarea Săptămânii premierelor ruseşti pe marele ecran din Braşov (17-23 septembrie 2012), în data de 17 septembrie 2012, începând cu orele 17.00, în mansarda Casei Baiulescu din Braşov.

Evenimentul face parte din Caravana KINO+ a premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România, cea de a patra etapă a celei mai prestigioase manifestări cineculturale de acest tip din spaţiul românesc. După ce a poposit la Bucureşti, Brăila, Tulcea, Botoşani, Constanţa, Slatina, Slobozia şi Galaţi, Festivalul de film rusesc Kino+ oferă marelui public din Braşov, al doilea an la rând, acces gratuit la filme de calitate, în regia mai multor generaţii de regizori ruşi.

Traducerea şi adaptarea filmelor a fost realizată de studenţii Universităţii din Bucureşti în cadrul Concursului studenţesc de subtitrări Kino+ 2012, prima etapă a proiectului.

Proiecţia filmelor este programată să se desfăşoare după cum urmează, începând cu orele 17.00:

Luni – 17 septembrie – LAVATORY LOVESTORY (2006) – film de animaţie de scurt-metraj, regia Konstantin Bronzit

ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Marţi – 18 septembrie – GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Miercuri – 19 septembrie – POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADE SUS] (2009), regizor Iana Poliaruş

Joi – 20 septembrie – BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova

Vineri – 21 septembrie – CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

Sâmbătă – 22 septembrie – GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Duminică – 23 septembrie – EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

Proiecţia filmului de animaţie de scurt-metraj Lavatory lovestory în regia lui Konstantin Bronzit (nominalizat în 2009 la Oscar pentru cel mai bun film străin) şi a dramei în regia lui Aleksei Ucitel’ şi a Irinei Gorlova Ultimul canton (2010) (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Galaţi. În fiecare seară, timp de o săptămână, publicul va putea urmări creaţii ale unei şcoli cinematografice cu tradiţie ce se bucură de prestigiu în întreaga lume. Subtitrarea în limba română a filmului Ultimul canton s-a clasat pe locul I în cadrul Concursului studenţesc de subtitrări Kino+ 2012.

Festivalul naţional de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenţei din sălile româneşti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Caravana premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România oferă spre vizionare o gamă variată de filme, unele realizate în maniera tradiţională a şcolii de film rusesc, altele – dintr-o perspectivă inovatoare. Spectatorii sunt invitaţi să evadeze din cotidian în compania unor eroi animaţi de cele mai profunde sentimente umane. Această manifestare de natură educativ-culturală este cel mare mare eveniment din România de o asemenea factură de după 1989 ce include şi un program extracurricular dedicat studenţilor de la Universitatea din Bucureşti.

Informaţii suplimentare se pot găsi pe pagina web dedicată evenimentului www.kino-plus.ro

Organizatori: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi), Reţeaua de cultură, Departamentul pentru Relaţii Interetnice – Guvernul României

Coorganizatori: Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Bariţiu”, Muzeul “Casa mureşenilor”, Consiliul Judeţean Braşov

Cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse în România, Agenţia Federală „Rossotrudnicestvo” şi

Asociaţia Profesorilor de Limbă şi Literatură Rusă din România.

Studiouri partenere: Lenfilm, Centrul Naţional de Film, Rock films, Pervîi Kanal ORT

Parteneri media: TEX FM, Transilvania Expres, myTEX.ro, Monitorul Expres, Iubesc BRAŞOVUL, RFI Romania, CinemaRx, Cinemagia, Autentic Promotion, Ghimpele.ro, Metropotam.ro, LumeBună.ro.

Programul Săptămânii premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din Braşov

17-23 septembrie 2012, orele 17.00, Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Bariţiu”

(Casa Baiulescu) din Braşov

ACCESUL ESTE LIBER!

Luni, ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Dramă

Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial. Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.

Marţi, GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Aventuri, poliţist

Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.

Miercuri, POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş

Comedie optimistă

Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.

Joi, BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova

Dramă

„Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume.

Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.

Vineri, CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

Dramă

La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.

Sâmbătă, GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Dramă

Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Georg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi.

Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.

Duminică, EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

Dramă

După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni, într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.

Cu stima,
Ruxandra Nazare

Luni, 17 septembrie

LAVATORY LOVESTORY

(2006)

Film de animatie de scurt-metraj

Gen: comedie romantică

Scenariul si regia – Konstantin Bronzit

Producător – A. Boiarski, S. Selianov

Compozitor – V. Vlasenkov

Studio – Melnitsa animation

Durata: 9 min 40 sec

Descriere: O poveste de dragoste în cel mai prozaic loc cu putinţă.

Premii:

2007 –Festivalul „Fereastră spre Europa”, Vîborg – Diplomă pentru măiestrie şi caracterul poetic

2007 – Festivalul de animaţie „Peştişorul de aur” – cel mai umoristic film

2007 – Festivalul Internaţional KROK – premiu pentru virtuozitate şi transparenţă

2007 – Festivalul Internaţional „Anima mundi”, San Paolo – cel mai bun film de animaţie

2007 – Festivalul filmelor de animaţie din Suzdal – locul III în ratingul profesional, premiu pentru cea mai bună dramaturgie

2008 – Festivalul Internaţional de film de scurt-metraj, Aspen – premiul „Animated eye”

2009 – Nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie de scurt-metraj

Luni, 17 septembrie

ULTIMUL CANTON

(2010)

Gen: dramă

Regizor – Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Scenariul – Aleksandr Gonorovski

Producător – Konstantin Ernst

Coproducător – Aleksei Ucitel’, Aleksandr Maksimov

Studio – Rock films

În rolurile principale: Vladimir Maşkov, Viaceslav Krikunov, Anjorka Strekel, Iulia Peresild, Aleksandr Başirov, Serghei Garmaş, Vladas Bagdonas

Durata: 110 minute

Descriere: Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial. Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat.

Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.

http://www.youtube.com/watch?v=DayhXDyAE8c&feature=related

Premii:
-Globul de aur 2011 – nominalizare „Cel mai bun film într-o limbă străină”
-Vulturul de aur 2011 – Laureat: Cel mai bun regizor (Aleksei Ucitel), Cel mai bun rol feminin (Aniurka Strekel), Cel mai bun rol masculin (Vladimir Maşkov), Cel mai bun rol feminin secundar (Iulia Peresild)
– Nominalizări: Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun operator, Cel mai bun montaj
-Nika 2011 – Laureat: Cel mai bun film, Cel mai bun rol masculin (Vladimir Maşkov), Cel mai bun operator
– Nominalizări: Cel mai bun rol feminin (Aniurka Strekel), Cel mai bun rol feminin secundar (Iulia Peresild), Cel mai bun regizor (Aleksei Ucitel), Cele mai bune costume, Cel mai bun sunet, Cel mai bun scenograf
-Jorj 2011 – Nominalizare „Cea mai bună dramă rusească”

Traducerea şi adaptarea – Sergiu Grigore Marian şi Cristina Popa, studenţi anul III, Universitatea din Bucureşti

Corectura – lector dr. Anton Breiner

Premiul I – Concursul studenţesc de subtitrări Kino+ 2012

Marţi, 18 septembrie

GAMBITUL TURCESC

(2005)

Gen: aventuri, poliţist

Regizor – Djanik Faiziev

Scenariul – Boris Akunin

Studio Trite, “Pervîi kanal” ORT

În rolurile principale: Egor Beroev, Olga Krasko, Aleksandr Lîkov, Marat Başarov, Dimitri Pevţov, Daniel Olbrîhski, Aleksandr Baluev, Goşa Kuţenko

Durata: 124 minute

Descriere: Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.

http://gambit-movie.ru/

http://www.youtube.com/watch?v=NGu-_7PnBgA

Premii:
-Vulturul de aur 2006 – Laureat: Cel mai bun scenograf, Cele mai bune costume, Cel mai bun montaj
–Nominalizări: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor de sunet
-MTV Rusia 2006 – Laureat: Cel mai bun soundtrack
–Nominalizări: Cel mai bun fim, Cel mai bun rol masculin (Igor Beroev), Cel mai bun rol feminin (Olga Krasko), Cel mai bun rol de comedie (Marat Başarov), Cea mai bună echipă, Cel mai bun rol negativ (Aleksandr Lîkov), Cea mai bună luptă, Cea mai bună scenă de acţiune
-Jorj 2006 – Cel mai bun film din Rusia şi ţările CSI.

Traducerea şi adaptarea – Andrada Puiu şi Iulia Laura Ştefan, studente anul III, Universitatea din Bucureşti

Corectura – conf. Dr. Dana Cojocaru

Premiul II – Concursul studenţesc de subtitrări Kino+ 2012

Miercuri, 19 septembrie

POVESTEA COSMOSULUI MEU

[ROMADESUS]

(2009)

Gen: comedie

Regizor – Iana Poliaruş

Scenariul – Iana Poliaruş, Inga Kirkij

Producător – Viaceslav Telnov

Studio Lenfilm

În rolurile principale: Aleksandra Bairakovskaia, Andrei Feskov, Olga Antonova, Larisa Malevannaia, Tatiana Tuzova, Serghei Mighiţko, Nodari Djanelidze, Larisa Lusta, Mariana Anohina, Aleksandr Karpuhov

Durata: 79 minute

Descriere: Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.

http://vidrima.livejournal.com/

Premii:
-Festivalul de film „Fereastră spre Europa”, Vîborg 2009 – laureat – Marele premiu „Barca de aur”
-Festivalul filmelor de comedie „Ulîbnis Rossia”, Moscova 2009 – laureat – Cel mai bun debut în comedie, Premiul juriului studenţesc
-Festivalul Internaţional de Film pentru debuturi „Spiritul focului” 2009 – laureat – premiul spectatorilor „Taigaua de argint”
-Festivalul de film „Literatură şi film”, Hatsina 2012 – laureat – Cel mai bun debut.

Traducerea şi adaptarea – Alexandru Bodolică, student anul II, Universitatea din Bucureşti

Corectura – conf. dr. Dana Cojocaru

Concursul studenţesc de subtitrări Kino+ 2012

Joi, 20 septembrie

BUNICA TOSIA

(2003)

Gen: dramă

Regizor – Lidia Bobrova

Scenariul – Lidia Bobrova

Producător – Andrei Zerţalov

Studio Lenfilm

În rolurile principale: Nina Şubina, Iuri Ovsianko, Anna Ovsiannikova, Vladimir Kulakov, Serghei Gamov, Maria Lobace

Durata: 103 minute

„Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume.

Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.

http://www.kinopoisk.ru/level/16/film/41465/

Premii:
-Kinotaur, Soci 2003 – laureat – Cel mai bun rol feminin (Anna Ovsiannikova)
–Nominalizare – Marele premiu „Trandafirul de Aur”
-Festivalul de film de la Karlovy Vary 2003 – laureat – Premiul special al juriului, Premiul juriului ecumenic, Premiul „Don Quijote”
–Nominalizare – Globul de cristal
-Festivalul European de Film Cottbus 2003 – laureat – Marele premiu, Premiul spectatorilor
-Festivalul Internaţional de Film de la Marrakech – nominalizare – „Steaua de Aur”
-Festivalul „Rencontres Internationales de Cinéma a Paris” 2003 – laureat – premiul „Arte”, Marele Premiu al publicului
-Festivalul de film Cinéssonne, Franţa 2003 – Marele Premiu al juriului
-Festivalul Festivalurilor, Sankt-Petersburg 2003 – Marele Premiu
-Festivalul Internaţional de Film de la Copenhaga 2004 – laureat – „Lebăda de Aur” pentru cel mai bun scenariu şi cea mai bună regie, Premiul special al juriului pentru actriţele Nina Şubinma şi Anna Ovsiannikova
-Festivalul Filmului European Lecce 2004 – laureat – „Măslinul de Aur”.

Traducerea şi adaptarea – Marta Teodora Boboc şi Natalia Deleu, anul I master, Universitatea din Bucureşti

Corectura – lector dr. Anton Breiner

Concursul studenţesc de subtitrări Kino+ 2012

Vineri, 21 septembrie

CREDINŢĂ

(2009)

Gen: dramă

Regizor – Lidia Bobrova

Producător – Viaceslav Telnov

Coproducător – Lidia Bobrova

Studio Lenfilm

Durata: 90 minute

În rolurile principale: Aleksandr Aravuşkin, Irina Osnovina, Serghei Amosov, Fedor Iasnikov, Aleksandr Fedorov, Iuri Jigarkov

Descriere: La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.

Premii:
-Festivalul de film „Zilele Şukşîn în Altai” 2009 – Marele Premiu
-Festivalul de film „Literatură şi film”, Hatsina 2010 – laureat – Premiul spectatorilor
-Forumul Slav de Artă „Viteazul de Aur”, Moscova 2010 – laureat – Premiul „Viteazul de Aur”
-Festivalul Internaţional de Film din Zabaikal 2010 – premiul guvernatorului regiunii

Traducerea şi adaptarea – Mădălina Diţă şi Alina Lazăr, studente anul II, Universitatea din Bucureşti

Corectura – lector dr. Anton Breiner

Premiul III – Concursul studenţesc de subtitrări Kino+ 2012

Sâmbătă, 22 septembrie

GHEORG

(2008)

Gen: dramă

Regizor – Peeter Simm

Scenariul – Mati Põldre, Aleksandr Borodianski

ProducătorMärten Kross, Ivo Felt, Ilkka Matila, Sergey Zernov

Producător executivSvetlana Kucimaeva

Studio Centrul Filmului Naţional

Durata: 100 minute

În rolurile principale: Marko Matvere, Anastasia Makeeva, Renars Kaupers, Tõnu Kark, Elle Kull

Descriere: Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Gheorg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni simpli.

Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.

http://ruskino.ru/video/georg/large

http://www.youtube.com/watch?v=9PpsPY2twAU

Premii:
-Festivalul de film „Lucezarnîi anghel” 2009 – laureat – Locul III.

Traducerea şi adaptarea – Liudmila Momotiuc, studentă anul II, Universitatea din Bucureşti

Corectura – conf dr. Dana Cojocaru

Menţiune – Concursul studenţesc de subtitrări Kino+ 2012

Duminică, 23 septembrie

EFECT DE SERĂ

(2005)

Gen: dramă

Regizor – Valeri Ahadov

Scenariul – Oleg Antonov

Producător – Serghei Zernov

Producător executivSvetlana Kucimaeva

Studio Centrul Filmului Naţional

În rolurile principale: Aleksandr Iakin, Elena Poliakova, Aleksandr Korşunov, Evgheni Harlanov, Irina Loseva, Pavel Semenihin, Anna Frolovţeva

Durata: 83 minute

Descriere: După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni, într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.

http://www.youtube.com/watch?v=l1NN9IyfH0c

Premii:
-Kinotaur 2005 – Nominalizare la Marele premiu
-Montréal World Film Festival 2005 – Nominalizare la Marele premiu
-Festivalul Internaţional de filme pentru copii şi Tineret Zlín 2006 – premiul Milos Macourek; „Cel mai bun film artistic” din partea juriului ecumenic

Traducerea şi adaptarea – Alina Valeria Marcu şi Ştefan Bulucea, studenţi anul III, Universitatea din Bucureşti

Corectura – lector dr. Anton Breiner

Menţiune – Concursul studenţesc de subtitrări Kino+ 2012

Details

Start:
17 septembrie, 2012
End:
23 septembrie, 2012
Event Category:
Event Tags:
,