Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Am iubit iubirea la Muzeul Naţional al Literaturii Române

14 decembrie, 2018

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 14 decembrie 2018, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un spectacol după Nina Cassian, personaj aparte în literatura română, „A(m) iubi(t) iubirea”, coordonat artistic de regizoarea Cătălina Buzoianu, cu Roxana Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman.

Poetă, traducătoare şi eseistă, Nina Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924. La naştere, se numea Renée-Annie Cassian-Mătăsaru. În 1940, Tudor Arghezi îi spunea sentenţios: „Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri. Prima sa poezie publicată în ziarul „România liberă“ în 1945, care a şcocat prin stil, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut: „Am fost un poet decadent“. Primul volum, „La scara 1/1“, apărut în anul 1948, a fost atacat vehement de către criticii de partid, fiind considerat un exemplu de „poezie decadentă“. În 1985, Nina Cassian este invitată în America în calitate de „visiting professor”, pentru a susține un curs la New York University. Cassian a rămas în America în timp ce în România Securitatea a confiscat toate bunurile ce-i aparțineau, iar cărțile i-au fost interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului comunist.

Nina Cassian a fost „muza lui Ion Barbu”, dar și iubită de mulți scriitori, printre care și Marin Preda. „Fiecare nouă iubire este o speranţă”, obişnuia să spună Nina Cassian. „Am avut iubiri fericite şi iubiri nenorocite. Adică iubiri care m-au lăsat, m-au părăsit, m-au trădat. Sau după ce m-au iubit mi-au spus «eşti atât de grozavă şi ADIO»… şi m-au lăsat. Pasiunea este devastatoare. Iubirea este minunată, însă pasiunea este foarte periculoasă. Ce e aia fericire? În ce constă fericirea? Cine a dobândit fericirea? Poate că o ai şi nu-ţi dai seama de asta. E complicat. Eu am fost fericită. Ştiu sigur că am băut din această licoare vrăjită”, spunea poeta.
Spectacolul s-a născut din dorința și nevoia de a spune lucrurilor pe nume, iubirii pe nume, trădărilor, viselor, VIEȚII pe nume. Toate vin să întregească imaginea a ceea ce ar trebui să ne vegheze clipele vieții, IUBIREA.

Într-un interviu acordat revistei Tango – Marea dragoste, Nina Cassian spunea: „Nu mă plâng. Am iubit și am fost iubită. Am creat non-stop. M-am bucurat de recunoaștere, uneori, și am avut parte de marginalizări, frecvent, chiar și în zilele noastre. Dar toate astea aparțin echilibrului vieții!”. Poeta a murit la 14 aprilie 2014.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
14 decembrie, 2018
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map