Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Anca Poterașu Gallery prezintă Picturesque – Avancronica / Irina Botea și Nicu Ilfoveanu

21 January, 2012 - 2 February, 2012

Anca Poterasu Gallery prezinta Picturesque – Avancronica / Irina Botea si Nicu Ilfoveanu
21 Ianuarie – 02 Februarie 2012
Vernisaj: sambata, 21 ianuarie intre orele 18.00 – 23.00

Anca Poterasu Gallery va invita sambata, 21 ianuarie 2012, incepand cu orele 18.00 la vernisajul expozitiei Picturesque- Avancronica semnata de artistii Irina Botea si Nicu Ilfoveanu.
’’Asa cum ochiul vede fara sa stie, inregistrand „periferic” ceea ce nu vrea, ceea ce tocmai privirea sa constienta si „intentionala” (creatoare de „obiecte” si de „fenomene”) marginalizeaza, exclude, subordoneaza, facand in felul acesta dreptate in mod neintentionat, in afara intentiei muncitoare, exploatatoare, producatoare de „sens”, si mana poate sa greseasca justitiar, vrand, de pilda, asa cum mi s-a intamplat, din fericire, mie, sa scrie Picturesque, dar ajungand sa scrie Picturescue.
Poate fi pitoreasca o zona abandonata? Ceea ce nu vede nimeni mai este un peisaj? Cei care locuiesc frumosul plastic, pictural stereotipizat, il si percep? Pot fi ei fericiti, multumiti, idilic, cu conditia „pitoreasca” (a trai in/ca tablou)? Se opune economia culturii? Cat de diferita este exploatarea naturii in una si in cealalta? Poate fi esteticul conditie existentiala? Cat de autodeterminat?
„Ce e pitoresc aici? Tot ce vedem. (…) O imagine pitoreasca”, spune, dupa ce s-a invartit in cerc incercand sa constituie, pentru noi, Imaginea unui loc uitat, abandonat, „pitoresc” in sine, deci pentru nimeni, „Calauza” acestei neo-„Zone” strugatkian-tarkovskiene dezindustrializate, rezervatie nici macar a privirii, care tinde sa acopere, momentan, Romania, tara a Estului postcomunist in curs de recuperare capitalista. Numai Imaginea poate fi pitoreasca, dar Imaginea trebuie, tocmai, constituita, lucrata, produsa. Iar in acest film totul (se) priveste, e privire, inter-productie imaginala: oamenii „au plecat unde au vazut cu doi ochi”, lasand in urma blocurile aratand „ca niste orbi, cu ochi care privesc spre nicaieri”. Imaginea nu se mai constituie pentru ca nu ne mai priveste (cum spune Georges Didi-Huberman). Cei cativa locuitori care au mai ramas in fosta zona industriala abandonata (natura de nimeni regasita) sunt inchisi in absenta imaginii, intr-o imagine care nu se mai constituie decat pentru ei, in masura in care, ne-priviti, se mai privesc asa cum privesc, nocturn, cerul (sublim microsocial). Imaginea e socialitate, si depinde de tehnica, de „industrie”.
Modernitatea prima, hard, azi dezafectata, a exploatat natura, dar, „periferic”, prin aceeasi miscare industriala, a creat si pitorescul romantic, peisajul, turismul: Imaginea. Making-off discret inclus, Picturesque incearca sa recupereze, sa salveze macar pitorescul – Picturescue –, demonstrand ca frumosul normat, imaginea picturala sunt munca, extractie, exploatare, industrie grea, abandonul industrial dezafectand in egala masura si pitorescul din lipsa de privitor, adica de producator-beneficiar. „Pitoreasca” nu poate fi decat o natură locuita, umanizata, exploatata, pre-dispusa de catre om pentru om. Paradisul e intra-istoric.
Iar pitorescul e relatie sociala, si chiar industrie, exploatare, „minerit” prin tehnicile fotografic-cinematografic ale imaginii. Care, insa, asa cum ni se da aici de vazut, nu sunt de-ajuns pentru o salvare.”

Avancronica expozitiei de Bogdan Ghiu.
Bogdan Ghiu (n.1958) este un scriitor roman care traieste si lucreaza la Bucuresti.

Irina Botea (n. 1970) traieste si lucreaza la Chicago. Absolventa a School of Art Institute of Chigago, MFA in 2006 si a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, BFA in 2001, MFA in 2002. In ultimii 10 ani, Irina Botea utilizeaza diverse medii – video digital, film, instalatie video, performance, fotografie — pentru a inspecta dinamica mediului politico-social si potentialul de transformare a acestuia. Printre expozitiile sale recente se numara: WeAreTheArtists, Kunsthalle Winterthur, (CH); A place for Citizenship – performance, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid (ES); Re-place, Foksal Gallery, Warsaw (PL); A moment of Citizenship, MNAC, Bucharest (RO); A moment of Citizenship, Satellite Program, Galerie nationale du Jeu de Paume, Pari s(FR); Demonstrations. Making Normative Orders, Frankfurter Kunstverein (DE) Ostalgia, New Museum, New York( US); 8th Gwangju Biennale (KR); El grito, MUSAC, Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (ES).
Nicu Ilfoveanu (n. 1975) lucreaza in domeniul fotografiei, filmului si instalatiei. In 2000 a absolvit departamentul foto-video al Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, in prezent fiind asistent universitar in cadrul aceluiasi departament. Parte din stilul sau de lucru consista dintr-o selectie de box-camere-cutii mecanice ce nu se supun vointei si aparate care tradeaza in mod constant speranta fotografilor de a inregistra exact ceea ce vad. In film a construit conceptul de Stampare Metrica – un mod de a imprima imagini pe pelicula, tragand cu diferite frecvente de inregistrare si modeland astfel materialul intr-un ritm poetic. Printre expozitiile sale recente se numara: PotoEspagna, Cuenca (ES); Commission!, CIV, Bucharest (RO); BOX-TENGOR, Galeria Posibila, Bucharest (RO); FotoFestival, Mannheim-Ludwigshafen-Heidelberg (DE); Videozone V, Tel-Aviv (IL); Small Illusions, Galeria Laika (RO); Europeean Eyes on Japan, Modern Art Museum Kagoshima (JP); RoArchive, Karlin Studios, Prague (CZ); Loop, Bad Gallery, Beijing (CN).
Parteneri: Public Advisor, Pygmalion
Parteneri Media: Zeppelin, TATAIA
Pentru mai multe informatii va rog contactati:
Anca Poterasu Gallery
Strada Plantelor, nr 56, sector 2, Bucuresti
www.ancapoterasu.com
contact@ancapoterasu.com
T: +40744 342 944 See More

Anca Poterasu Gallery

Plantelor 56 sector 2, 023975 Bucharest, Romania

Details

Start:
21 January, 2012
End:
2 February, 2012
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Anca Poterasu Gallery
View Organizer Website

Venue

Anca Poterasu Gallery – București
Strada Plantelor, nr 56
București, Sector 2 023975 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.