Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Arhetipuri sculpturale. Sculptura în lemn

6 July, 2012 - 28 October, 2012

Geza Vida - Dans din Oas

Arhetipuri sculpturale

Sculptura în lemn

Opere din patrimoniul Galeriei Naţionale 1918 – 1999

Vernisaj: joi, 5 iulie 2012, ora 18.30

Durata: 6 iulie – 28 octombrie 2012

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, Calea Victoriei 49-53

Program de vizitare: miercuri – duminică, 11.00 – 19.00 (până la 30 septembrie)

10.00 – 18.00 (de la 1 octombrie)

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Tarif: 8 lei întreg, 4 lei redus

Geza Vida - Dans din Oas
Geza Vida – Dans din Oas

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 5 iulie, orele 18.30, la vernisajul expoziţiei Arhetipuri sculpturale. Sculptura în lemn, deschisă la parterul Galeriei Naţionale. Curatorul expoziţiei este Ana Zoe Pop, specialist în cadrul Secţiei de Artă Românească Modernă a muzeului.

Expoziţia cuprinde 75 de piese de sculptură în lemn din patrimoniul Galeriei Naţionale a MNAR, create în perioada 1918 – 1999 de 22 de artiști, printre care: Hans Mattis-Teutsch, Miliţa Petraşcu, Borgo Prund, Romul Ladea, Geza Vida, Constantin Arămescu, George Apostu, Peter Balogh, Gabriela Manole Adoc, Constantin Popovici, Ovidiu Maitec ș.a.

Expoziţia se înscrie într-un demers de valorificare a unui fond muzeal mai puțin cunoscut, fiind inedită prin numărul mare de artiști selectați pentru a ilustra tema propusă.

Limitându-se la sculptura în lemn din colecţiile muzeului, expoziţia nu își propune o abordare exhaustivă a subiectului, ci mai degrabă o prezentare cronologică a unor repere semnificative din evoluţia acestei tehnici artistice, în viziunea sculptorilor din România, pe parcursul secolului al XX-lea.

Lucrările selectate ilustrează câteva modalităţi prin care sculptorii români s-au raportat la noţiunea modernistă de “fidelitate faţă de materie”, impusă de Brâncuşi şi generaţia lui, folosind tehnica cioplirii în lemn și polisajul, care implică lucrul direct cu materialul sculptural și absența intermediarilor (elevi, ucenici, angajaţi etc.), precum și transferarea interesului de la obiectul reprezentării, la proprietăţile și specificitatea materiei prime – în cazul de faţă lemnul.

Ovidiu Maitec - Radar
Ovidiu Maitec – Radar

În expunere sunt prezenţi artiști interbelici, care oscilează între un modernism clasicizant și forme radicale ale modernităţii, alături de sculptorii afirmaţi la sfârșitul anilor ’60 şi în anii ’70, perioadă de generalizare şi diversificare a expresiei abstracte, când sculptura în lemn devine un fenomen major, fiind stimulată de apariţia şi proliferarea simpozioanelor de sculptură în aer liber.

* * *

Ne face plăcere să anunţăm că o altă expoziție temporară organizată de MNAR cu lucrări din patrimoniul propriu, înscriindu-se, de asemenea, demersului de popularizare a colecțiilor muzeului care nu sunt incluse în expunerile permanente, a obținut Premiul Comitetului Naţional Român ICOM, ediția 2012. Premiul se acordă în fiecare an autorului concepţiei tematice a unei expoziţii organizate în anul precedent de o instituţie membră a Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM) din România.

La cea de-a 13-a ediţie a concursului, premiul a fost acordat doamnelor Carmen Tănăsoiu și Adriana Adam pentru expoziţia temporară Arta cositorului în colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României, organizată la sediul muzeului în perioada 22 decembrie 2011 – 27 mai 2012.

 

Details

Start:
6 July, 2012
End:
28 October, 2012
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei 49-53, București 010063
București, București 010063 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.