Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Arte în București 2016_Orașul In-Variabil

1 decembrie @ 15:48 EET

570451e7-c10a-4240-82a1-2162b23990fe

Arte în București 2016_Orașul In-Variabil

ediția a VII-a

13 septembrie – 10 octombrie 2016

Uniunea Artiştilor Plastici din România anunță desfășurarea în perioada 13 septembrie – 10 octombrie a celei de-a VII-a ediții a evenimentului
Arte în București.

Deschiderea va avea loc în data de 13 septembrie, orele 18.00, la Amzei Market Makers, o inițiativă The Institute și ING Bank.

Ediția de anul acesta stă sub semnul generic In – variabil și își centrează resursele de creativitate pe explorarea micro-teritoriilor urbane, rezultate din fragmentarea structurală a orașului în care trăim.

Premisa generală a acestui proiect este aceea că Bucureștiul este un spațiu cultural segregat și haotic, cu un țesut urban eterogen, în care lipsa unei infrastructuri funcționale (mijloace de transport în comun, locuri de parcare) limitează accesul la cultură publicului situat în zonele limitrofe.

Pe de altă parte, există comunități considerabile numeric, puternic amprentate cultural, care ar fi dispuse să acceseze un produs cultural de calitate, dacă acesta s-ar desfășura în proximitatea locuinței. Iată de ce, cu ediția din acest an, pe lângă expoziții în galeriile centrale, Arte în București propune mai multe intervenții urbane, de tip flashmob, performance și group creativity în Parcul Moghioroș, Mall-ul Sun Plaza, Combinatul Fondului Plastic. Astfel, Orașul In – vizibil se va contura treptat, din toate zonele ce-l compun, fiecare cu particularitățile sale.

O cohortă de artiști forfotim prin oraș. Încercăm să îi ghicim spiritul, să îi surprindem genul proxim, dar poate mai ales diferența specifică. In-variabil ne confruntăm propriile experiențe. Fie că aparținem acestui oraș, fie că am fost strămutați, avem milioane de amintiri comune. Fiecare cunoscut al meu are o rețea, uneori cu ochiuri comune cu a mea. Din infinitele rețele crește memoria orașului. Și câți dintre noi, nostalgici (ne) privim în oginzi retrovizoare pentru a regăsi imagini ale orașului primelor noastre tinereți? Orașul nevăzut, neștiut și neghicit este depozitar al unor nesperate resurse de creativitate. Orașul nostru suntem noi cei mulți, cei artiști, orașul nostru sunteți voi, cei mulți, cei spectatori, toți cei atât de diferiți și atât de asemănători.

SUNTEM CU TOȚII PARTE DIN PROIECTUL ARTE ÎN BUCUREȘTI!

Curator general, Mădălina Mirea

Pentru o direcţionare a abordării, au fost alese trei linii discursive în care să se încadreze lucrările trimise de artiști la apelul de proiecte lansat în luna iunie:

Memoria oraşului – reţele

Oglinzi retrovizoare – clipuri

Oraşul ascuns – impulsuri

Proiectul are două mize importante, cea de intervenție socială și cea educativă, ediția din acest an ţintind să fie un reper în dezvoltarea direcțiilor viitoare de acțiune culturală. Anul acesta, evenimentul aduce în plus și o nouă relaționare cu vizitatorul căruia i se oferă prin intermediul platformei de story telling izi.TRAVEL accesul on line la toate lucrările expuse în galeriile participante, precum și audioghidaje pentru fiecare dintre ele. Accesul la aceste ghidaje se face scanând cu telefonul inteligent codul QR de pe pliant, de pe afișul evenimentului sau direct din galerie. De asemenea, aplicația se poate descărca din AppStore, GooglePlay și Microsoft.

Galerii şi spaţii participante: Amzei Market Makers, Centrul Artelor Vizuale – CAV, Galeria Orizont, Combinatul Fondului Plastic – Galeria Tipografia, Galeria Simeza, Ordinul Arhitecților din România, Casa Filipescu Cesianu – Lapidarium, Școala Gimnazială de Arte, nr. 5.

Echipa: Beti Vervega – coordonator proiect, Mădălina Mirea – curator general.

Curatori: Marius Barb, Anca Boeriu, Ileana Ştefănescu, George Moscal, Dorina Horătău, Ana Negoiţă, Vlad Basarab, Flavia Lupu, Elena Scutaru.

Arte în Bucureşti, ediţia a VII-a este un proiect finanţat de către ARCUB în programul București Oraşul In-Vizibil.

Proiectul este totodată finanţat de Uniunea Artiştilor din România.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte – București, Cbre RealL Estate – Sun Plaza, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Corporeanima, Centrul Cultural European Sector 6, Liceul „Dimitrie Paciurea”, Combinart, Asociația Istoria Artei, The Institute, Muzeul Municipiului București, izi.TRAVEL.

Parteneri media: Revista Arta, Zeppelin, Igloo, Modernism, The Institute, Radio România Cultural, Online Gallery.

Informații și detalii: arteinbucuresti@gmail.com

www.arteinbucuresti.ro

www.facebook.com/Arte-in-Bucuresti

www.uap.ro

Details

Date:
1 decembrie, 2023
Time:
15:48 EET
Event Category:
Event Tags: