Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Concertul de Crăciun vibrate!festival – vibrate!festival Superstrings Orchestra

8 decembrie @ 12:24 EET

afis_vibrate_christmas.cdr

vibrate!festival, cel mai tânăr festival de muzică clasică al Braşovului, care se desfăşoară în fiecare vară, în luna iunie, organizează pentru a doua oară un concert de Crăciun dedicat partenerilor şi prietenilor festivalului.

Cei trei fondatori ai festivalului, Vlad Maistorovici, Diana Ionescu şi Mădălin Iacob, au plecat de la crezul că muzica clasică este accesibilă oricui şi se poate cânta în multe alte spaţii decât cele obişnuite. Astfel în cele două ediţii ale festivalului, muzica clasică a răsunat la Braşov în biserici, muzee, cafenele, ceainării, licee, centre culturale, pub-uri, adică acolo unde se află publicul. Acest crez rămâne la fel de important şi în alt proiectul al echipei vibrate!festival: concertul de Crăciun.

Astfel după ce iarna trecută concertul a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, anul acesta concertul de Crăciun va avea loc în două spaţii moderne, reprezentative pentru oraş: Atrium-ul Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti şi Aula Universităţii Transilvania din Braşov.

vibrate !festival a invitat la ambele ediţii ale sale tinere staruri ale scenei internaţioanale din Marea Britanie, Ucraina, Germania, Rusia, Spania, Italia, Olanda, Elveţia, prezenţa invitaţilor străini fiind majoritară. Spre deosebire de festival, ansamblul cameral vibrate!festival Superstrings Orchestra a fost fondat de violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, directorul vibrate!festival, pentru a aduce împreună cei mai buni instrumentişti români si străini într-o orchestră internaţională bazată pe Români. Având între membrii săi artişti care au evoluat la vibrate!festival şi împărtăşind aceeaşi viziune artistică, valorile ansamblului vibrate!festival Superstrings Orchestra sunt excelenţa, tradiţia, inovaţia şi diversitatea în muzica clasică.

Concertul de Crăciun vibrate!festival

cu

vibrate!festival Superstrings Orchestra

ARTIŞTI:

Diana Ionescu, pian

Vlad Maistorovici, leader

Karolina Weltrowska (Germania), Răsvan Dumitru, , Roxana Curtgeafar, Andrei Stanciu, vioară

Meghan Cassidy (Marea Britanie), Traian Boală, , Emma Rotomeza, violă

Matthijs Broersma (Olanda), Andreea Ţimiraş, violoncel

Florentina Ciornei, contrabas

Program:

Luigi BOCCHERINI Musica Notturna delle strade di Madrid

Felix MENDELSSOHN Concert pentru pian şi orchestră de coarde

– pauză –

Arvo PÄRT Summa

Vlad MAISTOROVICI Concert Transilvan

Benjamin BRITTEN Simple Simphony

BUCUREŞTI – 20 DECEMBRIE 2016, ORA 19.00 – BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

Organizatori: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, Asociaţia Culturală Paul Constantinescu,

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Biblioteca Naţională a României, Kaufland România,

Agenţia Metropolitană Braşov

Parteneri: Universitatea Româno-Americană Bucureşti, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase şi Poveşti, Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti, Aurel Vîrlan Photography, Kitarodia

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

BRAŞOV – 21 DECEMBRIE 2016, ORA 19.00 – AULA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA

Organizatori: Asociaţia Culturală Paul Constantinescu, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură,

Kaufland România, Agenţia Metropolitană Braşov

Parteneri: Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea Româno-Americană Bucureşti,

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Kitarodia

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Parteneri media: Zile şi Nopţi, BizBraşov, Foreward Braşov, Semne Bune, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Radio Classic, Blitz Tv, Revista Tango – Marea Dragoste, The Art of Living, Ziarul Metropolis, Senso Tv, Tonica, Liternet.ro, B365, Ceaşca de Cultură, Calendar Evenimente, Agenţia de Carte, ArtOut, ArtLine, PR Wave, 4Arte.ro, Oraşul Meu, În Oraş, Bucharest Cultural Events, Bună Dimineaţa Bucureşti, Catchy, Autentici.ro, Gazeta de Ştiri, Online Gallery, Jurnal de Bucureşti, societatesicultura.ro, Business Woman, RoEvents, Enciclopedia Muzicală, Societatea Muzicală, România Pozitivă, Bună Ziua Iaşi, IQads, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, BookHub şi Umblat.ro

Artişti

Vlad Maistorovici

Leader, vioară, România

„Vlad Mastorovici este un violonist complet. Interpretările sale prezintă siguranţă tehnică, dublată de disponibilitatea de a împinge barierele până ce ies scântei” (Musicweb International despre debutul Wigmore Hall), iar compoziţiile sale „au de o notă aparte” (The Daily Telegraph).

Laureat al concursurilor internaţionale Tillett Trust şi Young Concert Artist Trust, Vlad a susţinut numeroase apariţii ca solist pe marile scene in Marea Britanie, Franţa, Olanda, Belgia , Germania, Elveţia, Italia, Croaţia, România, Rusia, Israel, Statele Unite, Brazilia, in compania unor ansambluri ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Cameră din Lusanne, South Bank Sinfonia din Londra, Sinfonia Cymru Cardiff, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. A avut privilegiul de a colabora de la o vârstă fragedă cu muzicieni de renume cum ar fi Pierre Amoyal, Dora Schwartzberg, Jeremy Menuhin, Ivry Gitlis, Gordan Nikolich. Împreună cu ansamblul londonez Mercury Quartet a generat peste 15 noi compoziţii ai celor mai importanţi compozitori ai lumii din generaţia sa.

„Atractivă şi rezonantă” (Musical America), „plină de contraste vii” (London Financial Times) şi caracterizată prin „plasticitatea exprimării” (Actualitatea Muzicală), muzica sa a fost abordată si înregistrată de interpreţi şi ansambluri renumite. Inspirată de experienţa sa de interpret, compoziţiile sale sunt la fel de diverse ca artiştii şi instituţiile care le-au inspirat: de la „minunatul vârtej de sunete” (The Classical Reviewer) din Halo (comandă London Symphony Orchestra), sau dadismul ironic din reMix: vis cu vampiri (comandă a SIMN Bucureşti) la naţionalismul romantic din Concert Transilvan (în primă audiţie cu Dmitry Sitkovetsky şi New European Strings), Maistorovici întotdeauna „atinge o notă aparte” (The Daily Telegraph). La 17 ani a fost cel mai tânăr câştgător din istoria Concursului de Compoziţie George Enescu.

Născut in 1985 la Ploieşti, a urmat cursurile Liceului de artă Carmen Sylva. La vîrsta de 16 ani obţine o bursă la Yehudi Menuhin School unde studiază cu Natalia Boyarskaya. Continuă studiile la Royal College of Music din Londra cu Felix Andrievsky şi compoziţia cu Mark-Anthony Turnage si Jonathan Cole, şi obţine diploma Master Soloist de la Haute Ecole de Musique Lausanne, sub îndrumarea lui Pierre Amoyal. In repertoriul cameral l-a avut ca mentor pe Bruno Canino la Şcoala de Muzică din Fiesole, Italia. S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie de tradiţie la Verbier, Keshet Eilon si Aldeburgh cu violoniştii Viktor Pikaisen, Zakhar Bronn, Donald Weilerstein, Krszistof Wengrzyn, Phillipe Graffin, Anna Chumachenko, Boris Kushnier şi compozitorii Magnus Lindberg, Oliver Knussen, Colin Matthews, Giaccomo Manzoni, Dan Dediu.

Diana Ionescu

pian, România

…sclipiri de virtuozitate şi temperament a la Martha Argerich… momente magice care aduc aminte de Maria Joao Pires. Am fost martorii unei extraordinare empatii între solistă şi orchestră care ne-a amintit de cele mai bune momente ale lui Nigel Kennedy”

– Classical Source

Câştigătoare a Marelui Premiu a Concursului Internaţional de Pian George Enescu 2001, precum şi a Premiului Alexis Weissenberg Elveţia şi a Glass Sellers Trophy Londra 2010, Diana Ionescu a cântat în cadrul unor festivaluri importante precum Verbier Festival, Progetto Martha Argerich-Lugano, Kyoto Music Festival, George Enescu Festival şi Beethoven Festival London.

Aceste realizări au adus-o în atenţia unor faimoşi muzicieni: Martha Argerich, Alexis Weissenberg, Ion Marin, Richard Goode şi Murray Perahia, cu care a avut ocazia să colaboreze în turnee importante din întreaga lume, cum ar fi în Franţa, Belgia, Olanda, Spania, Elveţia, Japonia şi Statele Unite ale Americii. De curând a înregistrat cu Orchestra Naţională Radio Concertul pentru Pian de Schumann şi Concertul No 1 pentru pian de Mendelssohn. De remarcat şi colaborările cu Belcea Quartet, cu soprana Teodora Gheorghiu, cu violonistul Vlad Maistorovici şi cu violoncelista Laura Buruiană.

Diana Ionescu s-a născut în România şi a început să studieze pianul cu Prof. Sanda Bobescu şi cu Prof. Olga Szell. Este absolventă a Liceului de Muzică George Enescu şi a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a fost elevă a cunoscutului pianist Dan Grigore. Diana şi-a continuat studiile muzicale la Guildhall School of Music din Londra cu Joan Havill şi Ronan O’Hora. A beneficiat de mentoratul pe termen lung al maeştrilor Alexis Weissenberg şi Richard Goode.

Matthijs Broersma

violoncel, Olanda

Matthijs Broersma a studiat la The Yehudi Menuhin School din Londra cu Louise Hopkins şi Leonid Gorokhov, iar apoi la Guildhall School of Music & Drama şi Hochschule der Künste, Berna. S-a perfecţionat în masterclassuri cu Colin Carr, Bernard Greenhouse, Frans Helmerson, Gary Hoffman, Steven Isserlis şi Arto Noras. Ca solist şi muzician de cameră a cântă în toată lumea, în săli ca Wigmore Hall, Concertgebouw, Konzerthaus Berlin, Philharmonie Köln sau World Economic Forum in Davos, ca invitat al festivalurilor Pablo Casals Festival de la Prades, Menuhin Festival de la Gstaadt, Paxos International Music Festival din Grecia sau International Holland Music Sessions în Olanda. Este membru al ansamblului elveţian Gémeaux Quartett, cu care este laureat al premiilor internaţionale.

Traian Boală

violă, România

Traian Boală a studiat vioara, apoi viola la Liceul de Artă din Constanţa. Studiile superioare la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov au fost urmate de studii de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A cântat succesiv în mai multe orchestre, între care Orchestra de Cameră „St. George” din Belgrad şi Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. Actulamente este membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Este membru al Cvartetului Arcadia din Cluj, unul dintre cele mai bine cotate ansambluri din lume la ora actuală, laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009).

Roxana Bârsan

vioară, România

Roxana Bârsan s-a născut la Satu Mare, unde a început studiul viorii cu profesoara Ibolya Murvai şi a continuat cu profesorul Danil Răceu. A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, apoi Facultatea de Muzică din Braşov la clasa profesorului Valeriu Rogacev. În 2008 a obţinut diploma de Master de la Hochschule für Musik Würzburg, unde a studiat la clasa profesorului Sören Uhde. Din 2001 este membră a orchestrei Filarmonicii Braşov. De-a lungul timpului a colaborat cu diverse orchestre de proiect precum Orchestra Română de Tineret, Camerata Regală, Kamerata Kronstadt, orchestra de cameră Miercurea Ciuc. Face parte din cvartetul baroc „Quartetto Brassovia” şi din cvartetul rock „4Tune Quartet”.

Florentina Ciornei

contrabas, România

Florentina Ciornei a studiat la Liceul de Muzică Dinu Lipatti şi Universitatea de Muzică Bucureşti. Distinsă cu numeroase premii naţionale, este angajat al Operei Naţionale Bucureşti din 2004 şi devine şef de partidă în 2008. Colaborează cu Orchestra Naţională Radio, Symphacotory Orchestra, Ansamblul Icon Arts, Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta şi Orchestra Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică, alături de care a susţinut turnee în Tunisia, Ungaria, Repyblica Moldova şi Israel.

Meghan Cassidy

violă, Marea Britanie

„Violista Meghan Cassidy se remarcă prin sunet rafinat, simţ cameral şi personalitate” (The Strad). A studiat la Royal Academy of Music cu Garfield Jackson şi s-a perfecţionat în Germania cu Tatjana Masurenko şi Nabuko Imai. A cântat pe marile scene şi festivaluri ca Wigmore Hall şi Queen Elisabeth Hall, Oxford Chamber Music Festival, Grindelwald Chamber Music Festival Switzerland, Verona Chamber Music Festival, North Yorkshire Moors Chamber Music Festival and the Kammermusikfest Sylt, Germania, ca solistă sau membră a ansamblului Solstice Quartet. Este invitată ca Guest Principal Viola a orchestrelor BBC National Orchestra of Wales, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Opera North şi Royal Scottish National Orchestra.

Răsvan Dumitru

vioară, România

Răsvan Dumitru a urmat Liceul de Artă din Braşov, apoi Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Distins cu premii la o serie de concursuri naţionale şi internaţionale, şi semifinalist la Concours Musical International de Montreal (2006), violonistul a apărut cu succes şi în postura de recitalist, în ţară şi în străinatate (Germania, Austria, Elveţia, Olanda). A concertat ca solist cu o serie de orchestre româneşti, între care Filarmonica din Braşov, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. Şef al partidei viorii a doua a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, este membru al Cvartetului Arcadia din Cluj, unul dintre cele mai bine cotate ansambluri din lume la ora actuală, laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) şi International Chamber Music Competition Hamburg (2009). Cântă pe o vioară Leon Fischesser atribuită pe viaţă de către fundaţia elveţiană Musique et Vie în urma unui concurs organizat în 2005.

Emma Rotomeza

violă, România

Născută în 1985 la Râmnicu Vâlcea, Emma Rotomeza a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu o bursă Erasmus de 6 luni la Conservatorul Eduardo Martinez Torner din Spania. S-a perfecţionat la International Menuhin Music Academy din Elveţia cu Liviu Prunaru, Sophia Reuter , Johannes Eskaer, Ettore Causa, Pablo de Naveran, Maxim Vengerov, Oleg Kaskiv, Ivan Vukcevic si Niall Brown, cântând alături de aceşti muzicieni ca solistă a Cameratei Menuhin pe scene ca KKL Luzern, Palais Princier Monaco, Estoril Festival Portugalia, Darmstadt Orangerie, Ateneul Român, Okayama Miki Memorial Hall, Matsuyama Hall, Hiroshima Phoenix Hall Japonia.

Andrei Stanciu

vioară, Romania

Violonistul Andrei Stanciu, născut la Braşov, este absolvent al Academiei Internaţionale de Muzică Yehudi Menuhin din Elveţia unde a avut ocazia de a studia 4 ani cu celebrii violonişti Maxim Vengerov, Liviu Prunaru şi Oleg Kaskiv. A început studiul viorii la vârsta de 7 ani la Braşov şi urmează cursurile Universităţii de Arte «George Enescu» din Iaşi, studiind vioară şi muzică de cameră cu prof. univ. dr. Bujor Prelipcean. S-a perfecţionat cu Gyorgy Pauk, Gyula Stuller, Ştefan Gheorghiu, Bogdan Zvorişteanu, Ani Kavafian, Leonid Kerbel, Eduard Schmieder, Valery Vorona, Alexandru Tomescu şi Florin Paul. Laureat în 2016 cu Premiului 1 la Concursul International de Muzica „Grand Prize Virtuoso – London”, a cântat pe marile scene şi festivaluri ale lumii ca membru al Cameratei Menuhin, cum ar fi Menuhin Festival Gstaadt, Paleo Festival, Tibor Varga Festival, Les Folles Journees J.S.Bach Elvetia, SolidArtis Festival Polonia, Festival do Estoril Portugalia, Juventudes Musicales Madrid, Incontri di Terra di SienaItalia, Vengerov Festival Israel.

Andreea Ţimiraş

violoncel, România

Născută într-o familie cu tradiţie muzicală, începe studiul violoncelului sub îndrumarea tatălui, prim violoncelist al Orchestrei Simfonice Siciliene din Palermo. Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa profesorilor Aurel Niculescu şi Marin Cazacu, se perfecţionează la cursurile de măiestrie artistică pentru violoncel cu David Geringas şi la cursurile de muzică de camera cu Trio Abegg. Membru al Orchestrei Simfonice Siciliene în perioada 2001- 2015, desfăşoară o bogată activitate solistică şi camerală, abordând genuri dintre cele mai diferite: de la muzica veche alături de Ansamblul de BAROCkeri, la Astor Piazzolla şi jazz-tradiţional sicilian împreuna cu grupul Innovative String Quintet şi de la repertoriul world fusion alături de formaţia Imago Mundi, la cel contemporan, pentru care primeşte distincţii speciale.

Karolina Weltrowska

vioară, Germania

Născută în Polonia, Karolina Weltrowska a studiat vioara cu Mirosław Ławrynowicz la Varşovia şi Priya Mitchell la Frankfurt. S-a perfecţionat în muzică de cameră la European Chamber Music Academy cu Hatto Beyerle. Laureată a concursurilor internaţionale de la Harleen, Olanda, Sondershausen şi Joseph Joachim Chamber Music Competition Weimar, Germania, este invitată a festivalurilor de renume ca Lockenhaus, Oxford Chamber Music Festival, Osnabrück and Schleswig-Holstein sau Kuhmo Chamber Music Festival Finlanda, Sapporo şi New York. Este membră a ansamblului danez MidtVest.

Detalii

Dată:
8 decembrie, 2023
Oră:
12:24 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: