
- Acest eveniment a trecut.
București: Conferinţa Naţionalã Zilele Europene ale Patrimoniului şi educaţia non-formalã
8 decembrie @ 13:56 EET
Conferinţa Naţionalã Zilele Europene ale Patrimoniului şi educaţia non-formalã
28 octombrie 2016, ora 9.00
Casa Corpului Didactic a Municipiului Bucureşti
Invitãm profesorii sã se înscrie pentru participare directã sau indirectã şi sã trimitã pânã la data de 15 octombrie o scurtã prezentarein format word ( max.2 pagini) referitoare la patrimoniul material şi/sau imaterial al regiunii, comunitãţii din care fac parte sau la un obiectiv/monument de patrimoniu care se poate constitui într-un punct de interes pentru elevii sãi. Precizãm ca aceastã primã Conferinţã şi rezultatele, alãturi de contribuţiile dvs, vor fi publicate ulterior la Editura Atelier Didactic a CCD Bucureşti iar profesorii vor primi un certificat de participare.
Organizatori:
· Comisia Naţionalã a Romaniei pentru UNESCO
· Casa Corpului Didactic a Municipiului Bucureşti
· Centrul de Informare Europe Direct Bucuresti
· platforma culturalã Comparative Icons – Art Gallery
Comitetul de organizare :
Prof.dr. Roxana Zanea, roxanazanea@gmail.com
Prof.metodist Gabriela Şubã, gabriela.suba@gmail.com
Cristina Butescu, Specialist Programe, Subcomisia Educaţie, www.cnr-unesco.ro
Daniel BUTUCEL, http://efden.org, daniel.butucel@efden.org
Conferinţa Naţionalã va reflecta preocupãrile cadrelor didactice referitoare la teme majore precum cunoaşterea, promovarea şi conservarea patrimoniului naţional în rândul comunitãţii de cadre didactice şi elevi din instituţiile publice de învãţãmant.
Având în vedere tema fixatã pentru anul acesta “Heritage and Communities”, prin aceastã Conferinţã Naţionalã propunem sã luãm în considerare o comunitate precum cea a profesorilor proveniţi din regiuni / spaţii cu încãrcãtura culturalã şi istoricã relevantã pentru conceptul de patrimoniu naţional şi sã invitãm cadrele didactice sã evoce relaţia lor cu moştenirea culturalã a regiunii din care fac parte şi modul în care se implicã alãturi de elevii lor în realizarea dezideratelor mai sus amintite.
Conferinta se doreşte a consolida o initiativã naţionalã la nivelul învãţamântului preuniversitar, care sã favorizeze cunoaşterea de cãtre copiii şi adolescenţi a unor situri, obiecte, monumente de patrimoniu romanesc prin promovarea unor activitãţi extracurriculare cum ar fi :
Ø vizite specializate,
Ø realizarea unei baze de date cu profesorii şi scolile interesate,
Ø organizarea unor ateliere de dezbatere,
Ø realizarea unui ghid online disponibil pentru elevi şi profesori,
Ø constituirea unei echipe de profesori-coordonatori,
Ø realizarea unei sitografii destinate problematicii patrimoniului şi a unor instrumente pedagogice,
Ø realizarea unei pagini de facebook şi a unui blog,
Ø promovarea unor concursuri şcolare pentru programul Scoala Altfel.
Conferinţa va pune accentul pe promovarea şi sensibilizarea comunitãţii didactice faţã de noţiuni precum :
· ideea de risc în patrimoniu,
· salvarea şi protejarea patrimoniului
· promovarea în rândul cadrelor didactice a Listei patrimoniului mondial, a Listei patrimoniului românesc precum şi a multitudinii de instrumente elaborate de UNESCO pentru profesori în cadrul iniţiativei Education au patrimoine mondial.
Ĩn plus Conferinţa îşi propune sã fie un forum de dezbateri referitor la o serie de probleme şi interese ale comunitatii cadrelor didactice vis-a-vis de:
· consolidarea identitãţii culturale naţionale şi transnaţionale
· conştientizarea imaginii despre sine ca locuitor al unui spaţiu/comunitate
· deschiderea spre înţelegerea valorilor patrimoniale ale comunitãţii/regiunii
· promovarea unei dimensiuni expresive a formãrii culturale a elevilor
Beneficiarii acestui prim proiect vor fi elevii din şcolile generale şi liceele din Bucureşti şi din ţarã. Conferinţa va avea un numãr aproximativ de 30 de profesori din mediul preuniversitar participanţi, profesori din domenii diferite (istorie, geografie, istoria artei, educaţie civicã, literaturã) dar şi invitaţi din randul specialiştilor în domeniu.
Conferinţa se va încheia cu un comunicat oficial care va constitui punctul de plecare a viitorului proiect ce se va desfãsşura pe parcursul anului şcolar. O declaraţie de intenţie de colaborare / contract de parteneriat semnat între profesor şi co-organizatorii Conferinţei va fi punctual de plecare a viitoarei colaborãri.
La inceputul anului şcolar viitor Conferinţa se va reuni pentru a comunica şi a dezbate proiectele realizate de fiecare scoalã/profesor implicat şi pentru a propune noi demersuri.
Precizãm ca aceastã primã Conferinţã şi rezultatele, alãturi de contribuţiile dvs, vor fi publicate într-un volum la Editura Atelier Didactic a CCD Bucureşti iar profesorii vor primi un certificat de participare.
Conferinta va avea loc la : CCD a Municipiului Bucureşti
Adresa: Splaiul Independentei, nr.315 A, sector 6
Metrou: Grozăveşti, Petrache Poenaru
RATB: tramvaie – 1, 11, 35; autobuze – 105, 601