Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Conferință – Mary Cassat, o pictoriță impresionistă de referință

24 august, 2019

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la conferința cu tema „Mary Cassatt. Prima femeie-pictor americancă din grupul impresioniștilor francezi”, care va fi susținută de Oana Maria Ciontu, masterand în anul I la „Istoria artei și filosofia culturii”, din cadrul Universității București. Evenimentul se va desfășura la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, sâmbătă 24 august 2019, ora 11.00.

Cuvântul de deschidere al conferinței va aparține doamnei Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului București, Departamentul de Artă, inițiatoarea seriei de conferințe periodice, care tratează subiecte legate de istoria artei românești și a artei universale.

*****
Conferința prezintă complicatul drum parcurs de o femeie-artist la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu atenția îndreptată în principal spre Mary Cassatt, una dintre cele trei artiste de referință ale Impresionismului, alături de Berthe Morisot și Marie Braquemond. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Parisul devine principalul centru cultural și social al Europei, caracterizat de o atmosferă elegantă și creativă datorată atât Expoziției Universale, cât și noilor inovații urbane întreprinse de împăratul Napoleon al III-lea.
În acest context, ajunge la Paris, din Statele Unite ale Americii, Mary Cassatt, o tânără dornică de a se elibera de canoanele rigide ale educației artistice în stil academist, considerând că arta trebuie să se adapteze noii ere moderne. Temele picturale abordate de Mary Cassatt, acceptarea sa în grupul impresioniștilor, comenzile primite și adaptarea la noua viață pariziană, vor fi câteva dintre subiectele abordate în această conferință.

*****
Oana Maria Ciontu este absolventă a Facultății de Istorie, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, din cadrul Universității București, cât și a Facultății de Drept a Universității din Craiova. Și-a completat studiile la Universitatea Saarland din Saarbrücken, Germania și la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. În prezent, desfășoară un program de voluntariat în cadrul Muzeului Municipiului București, secția Artă.
Începând din septembrie 2019, Oana Maria Ciontu va urma un master de cercetare în artă și cultură la Universitatea Leiden, Olanda.

Accesul la conferință se face prin plata taxei de acces de 5 lei, care presupune posibilitatea de a vizita muzeul.

Explicație ilustrație: Mary Cassat, „Fetiță în fotoliu albastru”, 1878, ulei pe pânză, 129,8 x 89,5 cm, Galeria națională de artă Washington (detaliu).

Details

Date:
24 august, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”
Str. Vasile Alecsandri nr. 16
București, București 010639 Romania
+ Google Map