Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: conferința de presă prilejuită de primirea, prin donație, a 27 de documente privind istoria și unirea Basarabiei cu Vechiul Regat precum ziare, fotografii, telegrame, din arhiva marelui istoric Nicolae Iorga

12 septembrie, 2018 @ 11:00 - 12:00 EEST

wikipedia.org

Muzeul Național de Istorie a României are onoarea de a vă invita la conferința de presă prilejuită de primirea, prin donație, a 27 de documente privind istoria și unirea Basarabiei cu Vechiul Regat precum ziare, fotografii, telegrame, din arhiva marelui istoric Nicolae Iorga vor intra în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Evenimentul va avea loc miercuri, 12 septembrie 2018, începând cu ora 11:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București.

Obiectele sunt donate muzeului de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi.

Adunate de către Nicolae Iorga la începutul secolului XX, apoi în 1918 și în perioada interbelică, printre aceste materiale semnificative se numără câteva numere ale ziarului „Sfatului Țării” în română și în rusă, documente purtând antetul Sfatului Țării, unele cu adnotările marelui istoric, documente manuscrise în limba rusă, Proclamația prin care basarabenii sunt informați de către Sfatul Țării despre votarea legilor agrare și despre modul în care se va realiza împroprietărirea țăranilor, cupuri din ziarele epocii cu privire la personalități basarabene precum: Ioan Pelivan, Pantelimon Halippa, Alecu Mateevici, Elena Alistar.

Cele 27 de documente vor fi disponibile atât specialiștilor, cât și publicului larg, în format digital, pe platforma Muzeul Virtual al Unirii (www.mvu.ro).

Cu stimă,

Secția Relații Publice

MNIR–

 

foto wikipedia.org

Details

Date:
12 septembrie, 2018
Time:
11:00 - 12:00 EEST
Event Category:

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website