Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: conferința Retorica unui gest, susținută de Mălina Conțu, sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00 și miercuri, 5 octombrie, ora 16.00, în Galeria de Artă Europeană, MNAR

9 iunie @ 01:02 EEST

Portretul lui John Grey de Allan Ramsay
Portretul lui John Grey de Allan Ramsay

Opere în prim plan

Retorica unui gest

Portretul lui John Grey de Allan Ramsay

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă manifestare din seria Opere în prim plan: conferința Retorica unui gest, susținută de Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Biroului de Artă Europeană și Artă Decorativă, care va avea loc sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00 și miercuri, 5 octombrie, ora 16.00, în Galeria de Artă Europeană.

 

Portretul lui John Grey de Allan Ramsay (1713-1784) ilustrează un moment important în codul comportamental din Anglia secolului al XVIII-lea, o epocă dominată de interesul pentru trecutul clasic, dar preocupată în acelaşi timp să definească profilul omului modern. Deprinderea de a poza cu mâna în reverul hainei, derivată din statuara antică, se afirmă ca o emblemă a educaţiei şi conduitei alese în contextul unei discuţii mai ample asupra stilului public corect. Ulterior, faptul că această postură s-a impus ca expresie a ţinutei nobile este dovedit cu strălucire de portretele lui Napoleon Bonaparte, precum şi ale multor figuri reprezentative din Imperiul habsburgic.

Povestea acestei posturi, în contextul care i-a dat naştere, în conexiune cu modelul clasic invocat şi cu locul portretului în ierarhia academică la final de secol al XVIII‑lea, va fi prezentată în conferinţa care va avea loc:

sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00

miercuri, 5 octombrie, ora 16.00

 

Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19

 

Pictura va fi expusă începând cu 7 septembrie (miercurea gratuită) până la 1 noiembrie 2016.

Detalii

Dată:
9 iunie, 2023
Oră:
01:02 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment: