Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Conferințe de istoria artei și a culturii / 1

7 noiembrie @ 15:17 EET

Conferințe de istoria artei și a culturii / 1

Muzeul Național al Literaturii Române va organiza, în perioada mai – noiembrie 2017, în fiecare marți, de la ora 18.30, o serie de conferințe de istoria artei și a culturii susținute de personalități din mediul universitar și de specialiști din domeniul artei.

Proiectul își propune să prezinte o viziune pluridisciplinară asupra imaginii plastice, din mai multe perspective: etnografică, antropologică, a istoriei religiilor, precum și din perspectiva unor domenii conexe sau derivate, precum cartografia sau piața de artă.

Într-o lume în care suntem invadați zilnic de mii de imagini, din toate direcțiile, fie ele on-line sau offline, trebuie să găsim o modalitate de a selecta eficient imaginile valoroase. Comunicarea vizuală este esențială în cultura noastră, iar înțelegerea mecanismelor din spatele unei imagini ne poate ajuta în felul în care o interpretăm. Studierea Istoriei Artei, ca și a Istoriei în general, ne ajută în înțelegerea prezentului și a viitorului prin analiza trecutului. Chiar dacă la prima vedere domeniul Istoriei Artei se concentrează pe obiectul artistic și pe producerea acestuia, de fapt încorporează analize complexe de istorie, sociologie, estetică, economie, politică și antropologie.

Primele două conferințe vor fi susținute de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară, marți, 9 mai (Introducere în Istoria Artei) și, respectiv, marți, 16 mai (Occident versus Orient), la Sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu 8.

 

Pavel Șușară este critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor român, cercetător de istorie a artei. Specializat în istoria artei moderne și contemporane, Pavel Șușară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar și un poet având câteva volume de poezii publicate, pentru care a primit un premiu al Uniunii Scriitorilor din România în 1996. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator al postului de radio România Liberă, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, expert în artă, atestat de Ministerul Culturii, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și Președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Contemporanul, AgențiadeCarte, IQool

Communication and Public Relations Department

National Museum of Romanian Literature

Bucharest, 64-66 Calea Grivitei, District 1

Ph.: +40 731 003 022; +40 723 154 052

E-mail: andreeadraghicescu@gmail.com; relatiipublice@mnlr.ro

Details

Date:
7 noiembrie, 2024
Time:
15:17 EET
Event Category:
Event Tags: