Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Conferințele de marți. Véronique Blondel: „Alechinsky. Șaizeci și cinci de ani de gravură”

1 decembrie @ 14:22 EET

alechinsky_fara_logo

Conferințele de marți. Véronique Blondel: „Alechinsky. Șaizeci și cinci de ani de gravură”

Muzeul Național de Artă al României, Delegația Valonia-Bruxelles la București și Centrul Gravurii și al Imaginii Imprimate din La Louvière au plăcerea să vă invite marți, 13 decembrie 2016, orele 18.00, la conferința „Alechinsky. Șaizeci și cinci de ani de gravură” care va avea loc la sediul MNAR, în Sala de Conferințe din Corpul Central (intrarea A2). Prelegerea va fi susținută de Véronique Blondel, responsabila serviciului de educație în cadrul Centrului Gravurii și al Imaginii Imprimate din La Louvière (Belgia) și se încadrează într-o serie de evenimente pentru public organizate la MNAR în zilele de luni și marți când spațiile expoziționale sunt închise.

Conferința va fi centrată pe lucrările de grafică ale artistului Pierre Alechinsky cuprinse în expoziția „Pierre Alechinsky și scriitorii” deschisă la MNAR până pe 31 ianuarie, în Sălile Kretzulescu. „Liniile și tușele fluide, o marcă personală a artistului, sunt legate de domeniul plastic al scriiturii și al stampei, reprezentând mărturia unei libertăți și a unei creativități excepționale. Alechinsky combină semne – caligrafie personală și grafică, iar acestea par să chestioneze discursul reprezentării, spațialitatea și temporalitatea lui; în lucrările sale este evident demersul de cercetare în care fiecare încercare este o soluție inedită”, a explicat Veronique Blondel.

Conferința va fi susținută în limba franceză cu traducere simultană în limba română.

Pentru a vă înscrie, utilizați butonul Înscrie-te online de pe site-ul www.mnar.arts.ro.

–––––––––––––––––––––––

Născut la Bruxelles în 1927, Pierre Alechinsky s-a specializat în ilustraţia de carte, studiind tipografia, fotografia şi tehnicile de imprimare la Şcoala naţională superioară de Arhitectură şi Arte vizuale din La Cambre (Bruxelles). Este unul dintre reprezentanţii majori ai artei belgiene de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dincolo de colaborarea din anii 1949-1951 cu faimoasa grupare internațională CoBra, Pierre Alechinsky s-a impus în arta contemporană a ultimei jumătăți de secol ca artist complex – pictor, grafician, poet – preocupat de relația intimă dintre formă, configurație, semn și grafem.

Expoziția dedicată lui Pierre Alechinsky este organizată de Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière și Muzeul Național de Artă al României în cadrul Programului de cooperare între Valonia-Bruxelles și România.

Parteneri media:

RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin

Biroul de Presă

Details

Date:
1 decembrie, 2023
Time:
14:22 EET
Event Category:
Event Tags: