Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Deschiderea expoziţiei temporare “Bing. Magia jucăriilor”

6 decembrie, 2012 - 6 februarie, 2013

Jucarie hidroavion 1930
Jucarie lanterna magica 1889

 

Deschiderea expoziţiei temporare “Bing. Magia jucăriilor

În aşteptarea sărbătorilor de iarnă, Muzeul Naţional de Istorie a României îşi întâmpină vizitatorii cu o expoziţie specială care cuprinde jucării de colecţie din perioada 1895 – 1930, piese excepţionale din patrimoniul Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.

Anunţăm astfel, vernisajul expoziţiei temporare “Bing. Magia jucăriilor”, joi, 6 decembrie, ora 14.30, la sediul din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti. Vernisajul va fi precedat de o conferinţă de presă la care vor participa reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare – domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României şi domnul ing. Victor Ioan Tărtăcuţă, preşedinte al Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.

În ultimii ani, Muzeul Naţional de Istorie a României a manifestat o deschidere din ce în ce mare şi constantă spre universul copilăriei. Tot ca urmare a unei noi viziuni privind rolului muzeului naţional de istorie, ca loc al memoriei sociale, luate în ansamblu, ne-am aplecat şi asupra unui alt mare domeniu – cel al universului feminin. Interesul pe care l-am manifestat pentru istoria copilăriei în spaţiul românesc se reflectă prin expoziţiile organizate, în parteneriat cu o organizaţie non-guvernamentală – Asociaţia Muzeul Jucăriilor, dar şi cu instituţii publice specializate, cum ar fi: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” (Bucureşti), Muzeul Naţional Secuiesc (Sf. Gheorghe), Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul de Etnografie Braşov, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ (Piatra-Neamţ) şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti). Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a României a putut prezenta, în mai multe ocazii, publicului larg şi specialiştilor o serie de jucării istorice, haine de epocă şi mobilier pentru copii, precum şi fotografii istorice reprezentând copii, fie că era vorba de jucăriile specifice copiilor de la ţară ( Copilăria de altădată, la ţară, deschisă în perioada iunie-septembrie 2012), sau ale celor de la oraş (Colecţie de copilării, deschisă în perioada iunie – iulie 2011 şi De la Moş Gerilă la Moş Crăciun, decembrie 2011 – ianuarie 2012).

De data aceasta, vă propunem o altă expoziţie dedicată istoriei jucăriilor – Bing. Magia jucăriilor, realizată în parteneriat cu Asociaţia Colecţionarilor de Jucării Vechi. Este vorba despre o expoziţie cu totul deosebită, consacrată jucăriilor produse de compania germană Gebrüder Bing (devenită ulterior Bing Werke) din Nürenberg, o mare firmă, care a deschis un nou capitol în istoria jucăriilor din toate timpurile. Pornită ca o modestă firmă de produs vase de bucătărie, înfiinţată în 1863 de fraţii Ignaz şi Adolf Bing, din Nürenberg, Gebrüder Bing se va lansa în producţia de jucării în 1880. Fraţii Bing au dovedit că producerea şi distribuţia jucăriilor poate deveni o „treabă serioasă” şi profitabilă, o mare afacere, iar stilul jucăriilor produse de firma lor, „stilul Bing”, a devenit standardul acestei industrii până în anii 1950, când masele plastice, nou inventate şi utilizate pe scară industrială, vor duce la o altă mutare majoră în tehnicile de producţie şi în aspectul general al jucăriilor.

Prin raritatea, frumuseţea, ingeniozitatea şi valoarea lor intrinsecă, jucăriile produse de firma Gebrüder Bing expuse cu prilejul expoziţiei Bing. Magia jucăriilor, constituie adevărate capodopere ale acestei industrii, ca şi a tehnologiei europene a vremii. Valoarea lor este sporită de faptul că, cele mai multe dintre piesele expuse sunt, încă, funcţionale, deşi unele datează de peste 100 de ani şi au supravieţuit la două războaie mondiale. Nu mai puţin important este faptul că, adesea, jucăriile expuse sunt însoţite de ambalajul lor original şi de cataloagele de vânzări şi preţuri ale firmei, editate înainte de Primul război mondial. Cea mai veche jucărie prezentă în expoziţie este o lanternă magică cu 12 diapozitive din sticlă, păstrată şi etalată în cutia originală datând din 1889 iar cea mai “nouă” jucărie este un hidro avion din 1930.

Expoziţia Bing. Magia jucăriilor, nu ar fi fost posibilă fără generozitatea membrilor Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, care au acceptat să pună la dispoziţia copiilor de la 1 la … 99 ani „comorile” lor, adunate nu cu puţine sacrificii şi muncă de ani de zile. Dacă această expoziţie s-a născut şi s-a finalizat într-un timp record, este, fără îndoială, meritul domnului inginer Victor Ioan Tărtăcuţă, preşedintele acestei asociaţii, care nu numai că a lansat ideea realizării ei, dar a sprijinit, permanent eforturile echipei de entuziaşti, care au lucrat la organizarea ei „ – dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Asociaţia Colecţionarilor de Jucării Vechi din România a fost înfiinţată în anul 2011 de către colecţionarul Victor Ioan Tărtăcuţă, preşedinte al asociaţiei – “Această colecţie reprezintă suma eforturilor noastre de a aduce un omagiu copilăriei, acea perioadă magică din viaţa oricărui om în care preferăm să ne bucurăm de lumea din jurul nostru, în loc să o punem la îndoială. Eclectica noastră colecţie este constituită exclusiv din jucării aparţinând companiei germane Bing, o firmă de familie de prestigiu aflată în producţie între anii 1895 şi 1930. Concentrâdu-ne asupra activităţii lui Bing am reuşit să construim o imagine pertinentă a societăţii şi, în particular, a copiilor acelor vremuri şi să recreăm acest univers pentru vizitatorii noştri. Prin acest portret al copilăriei şi prin intermediul jucăriilor expuse ne-am propus să contribuim la educarea tinerilor din ziua de astăzi, portretizând istoria începutului de secol trecut din perspectiva unui copil .”

Expoziţia este însoţită de un minunat catalog bilingv român-englez care constituie o premieră ştiinţifică în muzeografia românească, deoarece până acum nu a fost prezentată o colecţie de jucării istorice, cu toate datele tehnice şi cu o ilustraţie atât de detailată şi completă.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 decembrie 2012 – 6 februarie 2013 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00. Catalogul expoziţiei va fi disponibil pentru public începând cu ziua vernisajului şi va putea fi achiziţionat de la magazinul muzeului.

___________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http:// www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Sau

Secţia Patrimoniu – Persoană de contact : Ionuţ Drăgoiescu

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int.1023

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Secţia de Relaţii Publice [PR Department]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.70.56 / int. 1008, 1015

E-mail: pr.mnir@gmail.com
Tel./fax [Phone/Fax] + 40 21 311 33 56 (MNIR secretariat)

Detalii

Începe:
6 decembrie, 2012
Se termină:
6 februarie, 2013
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare