Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: dezbaterea „Restaurarea și conversia patrimoniului industrial”

23 ianuarie, 2018 @ 17:00 - 19:00 EET

Vă invităm la o discuție despre restaurarea și conversia patrimoniului industrial în România și Valonia (Belgia), o dezbatere deschisă cu Vanesa Krins și Irina Iamandescu.

⇨ Vanessa Krins, responsabilă de proiecte la Agence wallonne du Patrimoine, va vorbi despre modul în care este abordat patrimoniul industrial din Valonia, insistând asupra studiilor de caz. Acestea vor ilustra situațiile complexe care intervin în cazul unui proiect concret, miza fiind găsirea unui echilibru între chestiunile filozofice despre ce ar trebui să fie conservat și chestiunile practice care vizează ceea ce poate fi conservat efectiv.

Istoric de artă, Vanessa Krins realizează proiecte de restaurare, de conversie sau de valorizare pentru monumente cu o tipologie diversă. În domeniul patrimoniului industrial, a fost implicată în crearea Muzeului Ceramicii pe locul dezafectat al uzinei Boch Keramis din La Louvière, în planul de gestionare a lifturilor pentru ambarcațiuni de pe Canalul din Centre (provincia Hainaut), înscrise pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, precum și în proiectul complex de reabilitare a unei vechi stații de sortare și spălare a cărbunelui din Binche.

⇨ Irina Iamandescu va face o introducere în tema revitalizării arhitecturii industriale în România. Domeniul său de interes ştiinţific este protejarea patrimoniului construit cu o orientare predilectă către cercetarea şi recuperarea patrimoniului industrial, temă pe care și-a susținut teza de doctorat în 2015. A fost implicată în ultimii 15 ani în diverse proiecte privind conștientizarea valorii patrimoniului industrial și recuperarea acestuia în București, Anina, Petrila, Cluj, Sibiu și a organizat o serie de ateliere, conferințe și întâlniri profesionale privind cercetarea și protejarea patrimoniului industrial din România.

Irina Iamandescu este architect, lector al UAUIM – Departamentul de Istoria Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului “Sanda Voiculescu”, director al Direcției Patrimoniu Imobil a Institutului Național al Patrimoniului, președinte al ICOMOS Romania, membru al board-ului TICCIH (Comitetul International pentru Conservarea Patrimoniului Industrial)

Intervențiile vor avea loc în română și în franceză, cu traducere simultană. Intrarea este liberă.

Details

Date:
23 ianuarie, 2018
Time:
17:00 - 19:00 EET
Event Category:

Venue

Institutul Național al Patrimoniului
str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16
București, București 040157 Romania
+ Google Map
View Venue Website