Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Doamnele Muzicii Românești

4 septembrie, 2019

Recital cameral dedicat creației muzicale feminine românești
Diana Jipa – vioară
Ștefan Doniga – pian

Program:
-Felicia Donceanu – Sonata nr. 1 pentru vioară și pian în re minor;
-Hilda Jerea – 7 dansuri românești pentru vioară și pian pe motive culese de Bela Bartok;
-Violeta Dinescu – Satya II (aranjament pentru vioară și pian de Vlad-Răzvan Baciu);
-Carmen Petra Basacopol – Sonata nr. 1 op. 5 pentru vioară și pian în fa diez minor;
-Liana Alexandra – Vals.

Intrarea este liberă.

Creatoare de act cultural, artiste, compozitoare, oameni de știință, sportive – prezența feminină a avut și are un rol neprețuit în evoluția culturii românești prin modele profesionale, artistice și umane de excepție. Pornind de la prezentarea câtorva astfel de destine închinate artei sunetelor, doi tineri muzicieni români propun un concept cultural amplu, consacrat evidențierii acestor valori, și care conție, între altele, activitate de cercetare, realizare de înregstrări, producție de disc, turneu național de recitaluri, campanii media, promovare și distribuție gratuită în școli de materiale documentare și audio. Totul sub un singur și sugestiv nume: „Doamnele muzicii românești”.
Cu un palmares de peste 60 de concerte și recitaluri susținute numai în ultimul an în 10 țări de pe 3 continente, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga alcătuiesc unul dintre cele mai active și mai apreciate ansambluri camerale românești actuale. Prezentul proiect reprezintă deja al doilea produs discografic realizat de cei doi muzicieni după cel dedicat, cu un an în urmă, creației lui Dinu Lipatti, și al șaselea turneu de concerte, toate consacrate promovării muzicii românești.
Violonista Diana Jipa a debutat ca solistă la vârsta de 10 ani, devenind, apoi, o prezenţă constantă pe scenele filarmonicilor din România. A concertat în peste 20 de țări și în cadrul unor prestigioase festivaluri: ”Paganiniana” – Genova, Festivalul Muzicii Româneşti – Iaşi, Festivalul Internațional “George Enescu” – ediția a XVIII, iar în anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. S-a perfecționat cu profesorii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn. În prezent, Diana Jipa este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti.
Licențiat al Universității Naționale de Muzică din București în anul 2002, pianistul Ștefan Doniga a colaborat cu instituţii de cultură de primă mărime din Romania şi a susținut concerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. A imprimat în premieră românească integrala Mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin şi un disc dedicat compozitorului Remus Georgescu şi a realizat pentru casa olandeză de discuri BRILLIANT CLASSICS prima înregistrare mondială a Concertelor pentru pian nr. 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, disc desemnat „Recording of the Month” de website-ul MusicWeb International în luna mai 2018. Este, de asemenea, autorul unui compact-disc dedicat creației lui Astor Piazzolla, realizat în colaborare cu cvartetul slovaco-finlandez „Tangazzi”.

Details

Date:
4 septembrie, 2019
Event Category:

Organizers

Muzeul Municipiului București
Fundația ACCUMM

Venue

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Google Map