Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: două evenimente la Muzeul Naţional de Istorie a României, joi, 17 mai

17 mai, 2012 - 17 iunie, 2012

Muzeul Naţional de Istorie a României vă invită să participaţi la două evenimente care vor avea loc joi, 17 mai, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12:

– vernisajul expoziţiei „Costumele populare ale Smarandei Brăescu”, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, şi

vernisajul expoziţiei „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”, joi, 17 mai, ora 13.00.

 

Expoziţia temporară Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul expoziţiei „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”, joi 17 mai 2012, ora 13:00, la sediul său din Calea Victoriei 12. Expoziţia, ce comemorează două sute de ani de la anexarea jumătăţii estice a vechiului Principat al Moldovei de către Imperiul Rus, este realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii iunie 2012. O versiune a acestei expoziţii va fi vernisată şi la Chişinău şi în mai multe centre din Republica Moldova.

Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucureşti, la Hanul lui Manuc, tratatul care încheia războiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexată de Imperiul Ţarist. La 200 de ani de la acel moment, expoziţia aduce în prim plan, prin intermediul hărţilor, documentelor, imaginilor, publicaţiilor şi obiectelor, principale trasee diplomatice, evoluţia frontierelor şi societăţii acestei provincii. Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorică a Basarabiei înainte şi după 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, realipirea sudului Basarabiei în urma Războiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat războiului ruso-româno-turc; unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaştere de către principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelică; ocupaţia sovietică din 1940, în urma Pactului Molotov – Ribbentrop şi campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 şi Tratatul de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate.

La realizarea acestei expoziţii au colaborat: Ministerul Afacerilor Externe, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României precum şi colecţionarii particulari Valentin Mandache, Mădălin Ghigeanu, Diana Mandache, Lucreţiu Tudoroiu, Cristian Scăiceanu.

Expoziţia este însoţită de un catalog care, în cele 156 de pagini ale sale reuneşte, pentru prima dată, documente şi imagini privitoare la Basarabia în contextul evoluţiei frontierelor sale, prezentarea concentrându-se pe textele tratatelor şi protocoalelor încheiate în urma congreselor şi conferinţelor de pace, a oamenilor şi locurilor din acest important spaţiu geopolitic. Sursele documentare care au fost utilizate provin din fondurile Muzeului Naţional de Istorie a României, Arhivei Ministerului Afacerilor Externe, Arhivelor Naţionale ale României, Arhivelor de Stat ale Turciei din Istanbul, Bibliotecii Naţionale a României şi colecţiilor private amintite.

Toate sursele istorice folosite în realizarea expoziţiei “Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere” au avut ca scop readucerea în contemporaneitate, cât mai viu şi veridic cu putinţă, a portretului românului din Basarabia, a universului său cotidian, de-a lungul ultimelor două secole. Cunoaşterea vieţii românilor basarabeni, precum şi a peisajului natural şi uman al ţinutului estic al Moldovei sunt azi mai necesare decât oricând, deoarece una dintre consecinţele cele mai dramatice ale stăpânirii străine, impuse prin tratatul din 1812, a fost aceea a unui început de înstrăinare artificială a acelora care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului, de ignorare a rădăcinilor comune de limbă, civilizaţie şi destin.

AFIS_exponatul lunii mai 2012_MNIR_SmarandaBraescuCostumele populare ale Smarandei Brăescu, în cadrul Proiectului “Exponatul lunii” la Muzeul Naţional de Istorie a României

În cadrul proiectului “Exponatul lunii”, Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul micro-expoziţiei „Costumele populare ale Smarandei Brăescu”, joi, 17 mai, ora 12.00, la sediul instituţiei din Calea Victoriei nr. 12. La vernisaj vor lua cuvântul: Dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Col. (r) Gheorghe Iancu, campion mondial, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Paraşutiştilor din România, Dr. Ana-Maria Sireteanu, strănepoată de soră a Smarandei Brăescu, Ing. Dan Antoniu, Prof.univ.dr. Tudor Sireteanu.

Cu acest prilej vor fi prezentate, în premieră, două costume populare achiziţionate recent de MNIR, care au aparţinut Smarandei Brăescu, personalitate remarcabilă a paraşutismului mondial şi aviaţiei româneşti. Evenimentul are o dublă semnificaţie: pe 19 mai 2012 se împlinesc 80 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut de paraşutism, realizat de Smaranda Brăescu la baza militară americană de la Sacramento (California, SUA), iar pe 21 mai 2012 se vor aniversa 115 ani de la naşterea renumitei eroine a aerului.

Cele două costume realizate în primele decenii ale secolului XX, expresie a artei portului popular din zona Argeşului şi Sucevei, au fost purtate la festivităţi şi recepţii de către Smaranda Brăescu, cunoscută în epocă pentru dragostea faţă de portul popular, pe care îl considera cel mai potrivit costum de gală, atât în ţară cât şi în străinătate.

Cele două costume populare, păstrate în foarte bune condiţii de către Elena Florea, sora mai mică a Smarandei Brăescu, au fost încredinţate doamnei dr. Ana-Maria Sireteanu, de către prof.univ.dr. Aurelia Florea, fiica Elenei Florea, stabilită de mai multe decenii în străinătate.

Micro-expoziţia, deschisă publicului între 17 mai – 17 iunie 2012, va mai cuprinde și alte valoroase obiecte personale ale Smarandei Brăescu, din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, precum şi fotografii ale acesteia din colecţia domnului Dan Antoniu şi din cea a instituției gazdă.


MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Secţia de Relaţii Publice [PR Department]
Calea Victorie nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.03 (direct), 315.82.07 / int. 1008, 1015
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.70.56 (MNIR secretariat)
E-mail: pr@mnir.ro; pr.mnir@gmail.com
Tel./fax [Phone/Fax] + 40 21 311 33 56 (MNIR secretariat)

Details

Start:
17 mai, 2012
End:
17 iunie, 2012
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website