Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Exponatul lunii martie “Gânditorul” şi “Femeie şezând”

15 March, 2012 - 18 April, 2012

EXPONATUL LUNII MARTIE LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

“Gânditorul” şi “Femeie şezând”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă continuarea seriei de evenimente reunite sub genericul „Exponatul Lunii”, dorind astfel să readucă în atenţia publicului o serie de bunuri culturale de patrimoniu de primă importanţă, prin valoare şi semnificaţie, păstrate în colecţiile sale. Exponatul lunii martie este reprezentat de două capodopere ale artei preistorice cunoscute publicului drept “Gânditorul” şi “Femeie şezând”.

Microexpoziţia se va deschide joi, 15 martie, începând cu orele 12.00 şi va putea fi vizitată până la data de 18 aprilie, de miercuri până duminică.

Descoperirea în anul 1956, în cursul cercetărilor conduse de către profesorul Dumitru Berciu în necropola culturii Hamangia de lângă Cernavoda, jud. Constanţa, a două statuete de lut ars ce făceau, foarte probabil, parte din inventarul funerar al unui mormânt, reprezintă una dintre cele mai extraordinare descoperiri care au intrat foarte repede în atenţia nu numai a specialiştilor ci şi a marelui public din toată lumea.

Studiate, descrise, analizate şi nu în cele din urmă admirate, ele au devenit rapid un veritabil simbol nu numai al unei civilizaţii preistorice – Hamangia ci şi, în egală măsură, al spiritualităţii umane ce străbate timpul datorită modului în care au fost realizate.

Piese unice în lume, ele îşi datorează notorietatea în primul rând datorită modului în care, cel pe care astăzi îl considerăm drept un veritabil artist, a înnobilat lutul creând o operă simbolică, reprezentativă pentru întreaga umanitate.

Prezentate de-a lungul timpului publicului din ţară şi mai ales în ultimii ani, în multe ţări precum Suedia, Germania, Elveţia, Anglia, Grecia şi S.U.A., ele au atras atenţia încă o dată asupra patrimoniului cu valoare universală pe care îl găzduieşte în prezent MNIR.

Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care ele constituie subiectul expoziţiei pe care MNIR o propune iubitorilor de frumos….

_______________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

MNIR – ERPMCOE – 004CP/2012

Details

Start:
15 March, 2012
End:
18 April, 2012
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone:
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website